Fake-expo in de National Gallery, Londen

Werken van vervalsers of fouten die gemaakt werden bij de authentificatie van de werken; de National Gallery van Londen heeft voor juni 2010 een expositie voorzien die de 'ongewenste' kunstwerken samenbrengt.

"Ik zou graag hebben dat we meer valse kunstwerken hadden", zo zegt Nicolas Penny, directeur van de National Gallery, terwijl hij het programma van volgend jaar bekend maakt. "Je wordt pas echt goed als je weet waar je op moet letten. Het is echt naïef om te denken dat men zich zou moeten schamen om valse werken te bewaren", zegt Penny.

De expositie 'Close examination: Fakes, Mistakes and Discoveries' zal plaatsvinden van 30 juni tot 15 september 2010 en legt de nadruk op de technologische vooruitgang die ervoor gezorgd heeft dat de geheimen van deze werken onthuld konden worden.

Bron: De Standaard Online

Erfgoeddag 2010: FAKE?De expositie in de Londense National Gallery is meteen een mooi staartje voor Erfgoeddag 2010. Het thema volgend jaar is FAKE? Wat is ‘echt’ en wat is vals? Wanneer gaat iets tot de historische canon behoren, of wanneer wordt het precies uitgespuwd als ‘fake’? Schitterende historische vervalsingen en hun verhalen, onwaarheden, maar ook de rol van restauraties, living history, sprookjes en geschiedenissen van de leugen en bedriegers… Erfgoeddag haalt met deze editie een spraakmakende leugendetector boven en nodigt de sector én de maatschappij uit zichzelf tegen het licht te houden. 'Fake' betekent volgens de Van Dale: bedrog, namaak, misleiding. Het is een synoniem voor 'nep'. Als werkwoord is het faken, en dat betekent doen alsof, imiteren, namaken. 'Fake' heeft met andere woorden meerdere betekenislagen. Wie alles wil weten over Erfgoeddag 2010, vindt alle informatie op de website.

Evenement
erfgoeddag
Erfgoeddag 2010
FAKE?