EUSTORY geschiedeniswedstrijd voor derde graad SO

Foto's in een vitrinekast (c) FARO, Bart Van der Moeren

Het Europees netwerk EUSTORY verzorgt al enkele jaren geschiedeniswedstrijden in verschillende Europese landen. Het netwerk verenigt organisaties die in hun eigen land historische onderzoekswedstrijden organiseren voor jongeren. In Belgiƫ wordt de wedstrijd voor de vierde maal georganiseerd door 'BELvue, democratie en geschiedenis', een fonds dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting. De editie 2010-2011 heeft als thema 'Van de schoolbank naar de werkbank'.

Om deel te nemen aan de geschiedeniswedstrijd EUSTORY bevragen de leerlingen vorige generaties: hoe beleefden grootouders of kennissen uit de vorige generaties de overgang van de schoolbank naar de werkbank? Mochten zij zelf beslissen? Hoe waren de studie- en werkomstandigheden? En was de keuze dezelfde voor jongens als voor meisjes? Welke rol speelden de ouders? Hoe ging men op zoek naar werk? Nadien kaderen ze de getuigenissen in hun historische context, geven hun persoonlijke mening en gieten het geheel in een originele vorm.

De winnaar ontvangt 1.000 euro, de vijf overige kandidaten ontvangen elk 500 euro. De laureaten kunnen zich bovendien kandidaat stellen voor een internationale workshop samen met laureaten uit andere Europese landen.
De deadline voor het indienen van de projecten is 1 april 2011.

Meer informatie: website BELvue | Folder EUSTORY