Europese Commissie maant lidstaten tot digitalisering van cultureel erfgoed

Op 28 oktober 2011 heeft de Europese Commissie een aanbeveling goedgekeurd waarin zij de lidstaten verzoekt hun inspanningen op te voeren, hun middelen te bundelen en de privé-sector te betrekken bij de digitalisering van cultureel materiaal.

Het verzoek is belangrijk om het Europese cultuurerfgoed ruimer beschikbaar te stellen en de groei in de Europese creatieve industrieën te stimuleren. Het gedigitaliseerde materiaal moet beschikbaar worden gesteld via erfgoedportaal Europeana.

In de aanbeveling worden de lidstaten aangemaand:

  • gedegen plannen te ontwikkelen en partnerschappen aan te gaan
  • om tegen 2015 30 miljoen objecten op Europeana te plaatsen (tegenover de 19 miljoen objecten die nu al beschikbaar zijn)
  • meer auteursrechtelijk beschermd en niet verhandeld materiaal online te brengen
  • de nationale wetgeving en strategieën aan te passen met het oog op langdurige bewaring van digitaal materiaal

Niet digitaliseren = culturele achteruitgang
Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Digitale agenda, zegt hierover:"Europa heeft wellicht 's werelds grootste cultuurerfgoed. Het kan zich niet veroorloven de kansen te missen die digitalisering biedt, en daardoor cultureel achteruitgaan. Digitalisering brengt cultuur tot in de huiskamer en is een waardevolle hulpbron voor educatie, toerisme, games, animatie en de hele creatieve industrie. Door investeringen in digitalisering ontstaan nieuwe bedrijven en worden nieuwe banen geschapen."

Gebaseerd op conclusies Comité des Sages
De aanbeveling bouwt voort op de conclusies van het in 2010 opgerichte Comité des Sages (Comité der Wijzen). Het Comité des Sages werd ingesteld om de Europese Commissie te adviseren over de digitale agenda voor cultuur en erfgoed en in het bijzonder over de online toegankelijkheid van cultureel materiaal. Het comité bracht begin 2011 een rapport met aanbevelingen uit.

Meer informatie

Bron: DEN