Europeana Business Plan en oproep tot steun

Europeana. Think culture

Het pas verschenen Europeana Business Plan 2013 presenteert op een overzichtelijke wijze de prioriteiten en plannen van Europeana voor dit jaar. Het Business Plan kwam tot stand in samenwerking met het Europeana Network en na diverse workshops en meetings.

Focuspunten dit jaar zijn onder meer de uitbreiding van het Europeana Network tot een representatief en actief netwerk en het verder ontwikkelen van de Europeana API, het openstellen van metadata en het verder inzetten op het idee van Cultural Commons.

Steun Europeana!

Vanaf 2015 wordt Europeana gefinancierd door de Connecting Europe Facility (CEF) van de Europese Commissie. Begin februari 2013 raakte echter bekend dat het budget voor dit programma gevoelig zal verminderd worden. Het beschikbare budget voor breedband en digitale diensten valt terug van 9 naar 1 biljoen euro. Om het Europeana-project en haar afgeleiden op de rails te houden is jaarlijks zo'n 30 miljoen euro nodig. Om de reeds gedane inspanningen niet verloren te laten gaan door budgetverminderingen, rekent Europeana ook op de steun van uw cultureel-erfgoedorganisatie.

Wat kan u doen? Op haar website stelt Europeana een standaardbrief ter beschikking die u ondertekend kan opsturen naar het Europees Parlementslid van uw land in de Commissie industrie, onderzoek en energie van het Europees Parlement en/of naar de ministers bevoegd voor telecommunicatie en/of cultuur. Tot op heden werden reeds meer dan 111 brieven verstuurd door Europeana Network leden uit veertien verschillende Europese landen.

Meer informatie over de werking van Europeana binnen CEF vindt u op de website van Europeana.

Trefwoorden
Internationaal
Digitale ontwikkeling
Vrije tags
europeana
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector