Europeana 1914 - 1918 herdenkt Eerste Wereldoorlog

Europeana collections 1914-1918

Het project 'De Collecties 1914 - 1918 van Europeana: herinnering aan de Eerste Wereldoorlog' wil tegen 2014, de honderdste verjaardag van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, een omvangrijke digitale verzameling bij elkaar brengen van materiaal afkomstig uit twaalf partnerbibliotheken verspreid over acht landen. Meer dan 400.000 bronnen over de 'Groote Oorlog' zullen voor het eerst publiekelijk en gratis beschikbaar worden gesteld op internet. Alle gedigitaliseerde collecties zullen doorzoekbaar zijn via Europeana.eu.

Met het driejarig project wil Europeana benadrukken hoe belangrijk de Eerste Wereldoorlog was voor de totstandkoming van een gemeenschappelijke Europese identiteit. Bedoeling is ook de ervaringen van mensen uit verschillende etnische, taalkundige, politieke, sociale en religieuze gemeenschappen aan alle kanten van het conflict te belichten, ook van die groepen die zich tegen de oorlog verzetten. Het materiaal zal nieuwe historische interpretaties mogelijk maken die veel verder gaan dan de traditionele militaire geschiedenis en die rekening zullen houden met de artistieke en culturele beleving tijdens 1914-1918.

De partnerbibliotheken in dit project zijn: de Nationale Bibliotheek van Oostenrijk, de Staatsbibliotheek van Berlijn, de British Library, het Centraal Instituut voor de eengemaakte catalogus van Italiaanse bibliotheken en bibliografische informatie in Rome, de Clio-online/Humboldt-Universiteit in Berlijn, de Nationale Centrale Bibliotheek in Rome en de Nationale Centrale Bibliotheek in Firenze, de Bibliothèque Nationale de France, de Nationale Bibliotheek van Servië, de Nationale en Universiteitsbibliotheek in Straatsburg, de Koninklijke Bibliotheek van België, de Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen en de Nationale Bibliotheek van Denemarken. Het project heeft een totale kostprijs van 5.399.892 euro en wordt voor de helft gefinancierd door het beleidsondersteunend programma voor de informatie- en communicatietechnologieën (Information and Communication Technologies Policy Support Programme) als onderdeel van het kaderprogramma voor mededinging en innovatie (Competitiveness and Innovation Framework Programme) van de Europese Gemeenschap.

Bron: Koninlijke Bibliotheek van België





 

europeana
Eerste Wereldoorlog