Erfgoedplus wint EU Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Award 2017

Op 5 april maakten de Europese Commissie en Europa Nostra de winnaars bekend van de Europese Unie Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Awards 2017. Deze awards zijn Europa’s hoogste eerbetoon op het gebied van erfgoed. Erfgoedplus.be is dit jaar een van de laureaten in de categorie 'Opleiding, scholing en bewustmaking'.

Drie luiken

Erfgoedplus.be is een interprovinciaal samenwerkingsproject van Limburg en Vlaams-Brabant dat kennis en informatie over erfgoed in één databank samenbrengt en gezamenlijk ontsluit. Het project wordt gecoördineerd door het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed van de provincie Limburg en heeft steun gekregen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Erfgoedplus.be bestaat uit drie luiken: de Erfgoeddatabank, de website www.erfgoedplus.be waar het publiek kan grasduinen in erfgoedcollecties, en het Erfgoedregister, een applicatie om erfgoedcollecties te registreren. “Dit uitstekende platform heeft het niveau van erfgoeddocumentatie in België aanzienlijk bevorderd”, aldus de jury over dit project.

De website, die in 2009 online ging met 37.000 objecten, telt ondertussen al 138.900 gegevens uit meer dan 500 erfgoedcollecties. Erfgoedplus.be is er dus voor specialisten, liefhebbers én het brede publiek, maar er wordt ook informatie uitgewisseld met Europese databanken, met de toeristische sector en met het onderwijs.

Wat dit project uniek maakt, is dat technologie slechts een klein onderdeel vormt van de werking: het systeem is een fundamenteel instrument voor het bereiken van de bredere doelstellingen. Deze doelstellingen zijn onder andere het motiveren en ondersteunen van lokale erfgoedgemeenschappen om de kennis over hun erfgoed te registreren en te versterken. Tevens benadrukt het initiatief het belang van een consistente toepassing van professionele standaarden. “Dit initiatief biedt een interessant en efficiënt trainingsmodel voor andere projecten in heel Europa, want het integreert betrokkenheid van de gemeenschap, onderwijs en digitalisering, waarbij kleinere erfgoedorganisaties de mogelijkheid krijgen bij te dragen aan grotere portaalsites op een professionele manier”, zo benadrukte de jury.

Erfgoedplus.be registreert zelf geen collecties maar vertrouwt daarvoor op het toegewijde werk van de lokale collectiebeheerders. De registrators zijn de experten over de aangeleverde inhoud. Erfgoedplus.be biedt hen ondersteuning en technische expertise om ervoor te zorgen dat hun kennis op een bekwame manier wordt vastgelegd. Het initiatief bereikt dit door hen begeleiding, opleiding, advies en een helpdesk aan te bieden.

29 laureaten

De Europese Unie Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Prijs eert en bevordert best practices op het gebied van erfgoedinstandhouding, onderzoek, management, vrijwilligers, opleiding en communicatie. Op die manier draagt de prijs bij aan een sterkere publieke waardering voor cultureel erfgoed als strategische hulpbron voor Europa’s economie en gemeenschap. Dit jaar vielen 29 laureaten uit 18 landen in dpe prijzen vanwege hun exemplarische prestaties in de sectoren Conservatie, Onderzoek, Toegewijde dienstverlening, Opleiding, scholing en bewustmaking.

Tijdens een ceremonie op 15 mei 2017 worden in het Finse Turku de awards plechtig overhandigd aan de verschillende laureaten. Wie online meestemt voor de publieksprijs, maakt bovendien kans op een reis voor twee naar Finland en wordt eregast tijdens deze award-ceremonie. Stemmen kan tot 3 mei.

Meer info:

 

Erfgoedplus.be
Europa Nostra