Erfgoedinzicht ontsluit Oost- en West-Vlaams erfgoed

Erfgoedinzicht.be

Wie op zoek is naar Oost- en West-Vlaams erfgoed, kan voortaan terecht op Erfgoedinzicht.be. Op deze nieuwe website ontsluiten tientallen instellingen uit beide provincies hun erfgoedcollecties.

Naast een vrije zoekfunctie vindt u op Erfgoedinzicht.be ook thema's terug waarin u uitgebreid kunt grasduinen. Wie meer geïnteresseerd is in het erfgoed van één bepaalde stad of streek, vindt de weg via de geografische zoekfunctie. Cultureel erfgoed van dichterbij gaan bekijken kan aan de hand van de evenementenkalender die u de weg wijst naar tientallen actuele activiteiten in de beide provincies.

Via de nieuwe website brengen de provincies Oost- en West-Vlaanderen i.s.m. CultuurNet Vlaanderen het erfgoed uit hun provincies in kaart. Erfgoedinzicht.be is één van de instrumenten van de interprovinciale depotwerking, naast het beheersysteem voor de veilige opslag van erfgoedgerelateerde bestanden en de centrale databank met gebruiksvriendelijke invoermodules voor de gestandaardiseerde beschrijving en het optimaal beheer van erfgoedcollecties.

De nieuwe website werd in aanwezigheid van minister Joke Schauvliege feestelijk gelanceerd tijdens de MovE-ontmoetingsdag (Musea Oost-Vlaanderen in Evolutie, 17 juni 2013). MovE is een samenwerkingsverband van de musea in Oost-Vlaanderen en werkt aan de verbetering van digitale collectieregistratie en de ontsluiting hiervan voor het grote publiek. Lees hier de toespraak van de minister.

De collectieregistratiemodule van erfgoedinzicht.be is volledig gebaseerd op het COMETA-model dat werd ontwikkeld door FARO, Vlaamse Erfgoedbibliotheek en Packed.