Erfgoedfonds koopt ‘De absintdrinkster’ van Spilliaert

Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting heeft 'De absintdrinkster', een werk van de Oostendse kunstenaar Léon Spilliaert, aangekocht bij Sotheby's in Parijs. Het werk, waarvoor 483.000 euro werd betaald, wordt toegevoegd aan de collectie van het Museum van Schone Kunsten van Gent.

Leon Spilliaert (1881-1946) was een van de voornaamste Belgische kunstschilders van het symbolisme. 'De absintdrinkster', een eerder introspectief werk, sluit stilistisch aan bij een reeks van Spilliaerts zelfportretten. Het is een van de zeldzame momenten waarin Spilliaert vrouwelijke personages frontaal in beeld brengt. Het werk meet 105 bij 77 centimeter en is gemaakt met technieken zoals aquarel, Chinese inkt en kleurpotlood op papier.

Erfgoedfonds

Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting koopt kunstwerken aan om ze ter beschikking te stellen van musea en publiek toegankelijk te maken. De afgelopen jaren heeft het Erfgoedfonds zo, mede dankzij talrijke schenkingen, een indrukwekkende verzameling van bijna 7.000 kunstwerken en 6 archieffondsen opgebouwd. Alle werken zijn toegankelijk gemaakt voor het publiek in meer dan 20 musea en openbare instellingen in het land. ‘De absintdrinkster’ vervoegt andere werken in het bezit van de Stichting zoals ‘Portret van Marguerite’ van Fernand Khnopff en ‘De kleine Charles’ van Evenepoel.

Meer info: website Erfgoedfonds

Foto: © Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting

Koning Boudewijnstichting
Erfgoedfonds