Erfgoed, what’s in a name?

Fiche met woord 'Schadt-kiste'

Uit verschillende hoeken binnenlopende reacties en vragen, blijkt dat de ambitieuze communicatie van onze collega’s van Herita de voorbije dagen voor enige verwarring en onduidelijkheid zorgt in het brede erfgoedveld en bij het publiek.  Tussen organisaties bestond de afspraak om zorgvuldig aan te geven of men werkt en/of gefinancierd wordt binnen het beleidsdomein van onroerend erfgoed, dan wel binnen cultureel erfgoed. Om eventuele verdere verwarring in de kiem te smoren, zetten we graag enkele zaken op een rij.

Herita, vorige week vrijdag gelanceerd, is een nieuwe koepelorganisatie voor onroerend erfgoed (bedoeld wordt: monumenten, landschappen, archeologie) in het Vlaams Gewest.  Samen met het Agentschap  Onroerend Erfgoed van het Vlaams Gewest, andere landelijke onroerend-erfgoedorganisaties (zoals Monumentenwacht Vlaanderen) en tal van lokale, regionale, provinciale en internationale actoren zetten de nieuwe collega’s zich in voor het onroerend erfgoed in Vlaanderen.

Voor het cultureel erfgoed, namelijk roerend en immaterieel erfgoed, de werking van musea, archieven, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, expertisecentra, volkscultuurorganisaties, lokale erfgoedverenigingen, publicaties en tal van andere aspecten, wordt u uiteraard gewoon verder geholpen, geïnformeerd en ondersteund door het steunpunt FARO, door het agentschap Kunsten en Erfgoed en de onder het Cultureel-erfgoeddecreet gesubsidieerde organisaties, netwerken en instellingen. We verwijzen u hiervoor graag door naar de officiële website van de Vlaamse Gemeenschap.  

In de cultuursector wordt door de Vlaamse overheid groot belang gehecht aan het zorgvuldig scheiden van de opdrachten en functies rond praktijkontwikkeling, praktijkondersteuning, beeldvorming en communicatie verzorgd door een steunpunt enerzijds, en belangenbehartiging anderzijds (waarvoor onder meer het netwerk Cultureel-erfgoedoverleg – de krachten tracht te bundelen). In de cultureel-erfgoedsector wordt sterk ingezet op netwerking en samenwerking van diverse gespecialiseerde organisaties (met professionele en/of vrijwillige medewerkers), ondersteund door één steunpunt: FARO. Een algemeen en actueel overzicht van alle cultureel-erfgoedorganisaties in Vlaanderen is raadpleegbaar op erfgoedkaart.be.

Iedereen kan bij FARO terecht met vragen en uitdagingen rond cultureel erfgoed. We herinneren u graag aan Erfgoeddag, dé dag voor het roerend en immaterieel erfgoed, volgend jaar op 21 april 2013, die nu overal in Vlaanderen wordt voorbereid.
    
We wensen onze collega’s van de nieuwe onroerend-erfgoedorganisatie Herita veel succes bij het uitbouwen van hun werking, en we kijken, samen met u, uit naar de toekomstige complementaire en wederzijds versterkende samenwerking.

Meer informatie over Herita vindt u op de gelijknamige website.