Dr. Daniëlle De Vooght ontvangt Joop Witteveenprijs voor beste historische onderzoek over eetcultuur in Nederland en Vlaanderen

Daniëlle De Vooght, The King invites

De prijs voor de beste studie rond voedingsgeschiedenis en culinair erfgoed in de Nederlanden gaat naar een Vlaamse onderzoekster en erfgoedwerker. Dr. Daniëlle De Vooght (coördinator ETWIE, voorheen medewerker VUB/FOST) kreeg op 18 januari 2013 in Amsterdam de eerste Joop Witteveenprijs van de Universiteit Amsterdam, Bijzondere Collecties.

De afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam groeit snel uit tot dé centrale referentieplek voor collecties rond smaakcultuur, culinair erfgoed en voedingsgeschiedenis in de Lage Landen. Op 18 januari 2013 werd met het eerste Gala van het Kookboek een mijlpaal gezet en het belang van de collectie onderstreept. Twee 'éminences grises' in de smaakcultuur en bekende publicisten, Johannes van Dam en Joop Witteveen, zetten hun schouders achter dit nieuwe mekka van het onderzoek rond eetcultuur.

Als eerbetoon werden door de universiteit (Bijzondere Collecties) twee prijzen gelanceerd. De Johannes van Damprijs gaat naar Claudia Roden. Ter ere van Joop Witteveen, een onderzoeker en verzamelaar die zijn zeer uitgebreide collectie heeft overgemaakt aan de universiteitsbibliotheek, werd een nieuwe prijs gelanceerd die specifiek op historisch onderzoek gericht is. Die prijs gaat in 2013 naar Daniëlle De Vooght.

Daniëlle De Vooght was een tijdlang verbonden aan de onderzoeksgroep FOST van de VUB en verdedigde met succes een proefschrift, dat hier nu bekroond wordt. Het boek The King Invites. Performing Power at a Courtly Dining Table verscheen in 2012 bij Peter Lang. Sinds het najaar van 2012 is dr. Daniëlle De Vooght actief in de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen, als coördinator van het nieuwe expertisecentrum voor technisch, industrieel en wetenschappelijk erfgoed, ETWIE.