Doe mee aan Zuiddag 2010 en haal jongeren naar uw erfgoedorganisatie

Zuiddag

Zuiddag is een initiatief door en voor de schoolgaande jeugd van 15 tot 20 jaar. Deze actiedag is straks aan zijn vijfde editie toe en FARO hoopt samen met de organisatoren dat ook de erfgoedsector vanaf dit jaar massaal meedoet voor het goede doel. Dat is in 2010 een Noord-Zuidsamenwerking met projecten in Indonesië. Wat kan uw instelling of vereniging doen en welk voordeel heeft u daar zelf ook bij?

Zuiddag vindt jaarlijks plaats en is een dag – dit jaar donderdag 21 oktober 2010 – waarop leerlingen van de derde graad middelbaar onderwijs van hun school de toestemming krijgen om voor één dag werknemer te zijn. Ze gaan echt meedraaien op de werkvloer. Hun loon van die werkdag – minimaal 40 euro – staan ze af aan een goed doel op het zuidelijke halfrond. Bedrijven, instellingen en organisaties over heel Vlaanderen doen mee door vooraf een of meer jobs aan te bieden via een jobbank. De afspraak om te komen werken wordt rechtstreeks tussen de jongere en de jobaanbieder gemaakt, maar het loon wordt gestort op de rekening van Zuiddag.

In 2009 zetten al 5.000 Vlaamse jongeren zich op Zuiddag belangeloos in. Dit jaar hoopt de organiserende vzw dat aantal te verdubbelen. ‘Tienduizend in 2010’ luidt dus het streefdoel. Voor organisaties uit de erfgoedsector ligt hier een dubbele kans. Enerzijds om mee solidair te zijn met het zuiden, anderzijds om voor een dag eens een of meer jongeren van dichtbij te laten kennismaken met wat er allemaal achter de term erfgoed schuil gaat en hoe er in hun organisatie of vereniging dagdagelijks zorg voor gedragen wordt. Vindt u ook dat er veel te weinig tieners weet hebben van de werking van uw erfgoedorganisatie? Zou u uw website of uw nieuwsbrief wel eens onder handen willen laten nemen door jongeren, zodat ook hun leeftijdsgenoten er zich meer door aangesproken voelen? Wil u wel eens weten wat jongeren denken over de doestellingen en de werking van uw vereniging of instelling? Creëer dan een inhoudelijk interessante of uitdagende job voor één dag en meld uw vereniging aan in de jobbank en laat u vervolgens verrassen door de creativiteit en werklust van de jeugd van tegenwoordig. Wil u er helemaal voor gaan, creëer dan een echte topjob waar elke jongere van droomt. Dan hebt u kans dat Zuiddag er in de eigen communicatie vooraf al speciale aandacht aan besteedt.

FARO zal zelf uiteraard het goede voorbeeld geven en ook zelf jobs aanbieden voor jongeren. Zij zullen op 21 oktober onze webreporters voor één dag zijn. Van overal in Vlaanderen zullen onze jeugdige medewerkers verslag uitbrengen over jobs in de erfgoedsector; wie weet ook bij uw organisatie of vereniging. Alle info over Zuiddag vindt u op de website.