Deel uw kennis over Vlaamse tradities en gebruiken op www.immaterieelerfgoed.be

Immaterieel cultureel erfgoed

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege lanceerde vrijdag het platform www.immaterieelerfgoed.be. Deze website bundelt de expertise en kennis over immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen en legt de focus op het borgen ervan. “De website moet een inspiratiegids zijn voor al wie met immaterieel erfgoed in Vlaanderen bezig is, en ze zijn met velen”, aldus minister Schauvliege.

Elke gemeenschap, groep of elk individu die betrokken is bij een traditie, een gebruik of een element immaterieel cultureel erfgoed kan die traditie, dat gebruik of dat element aanmelden op de website immaterieelerfgoed.be. Zij kunnen ook hun acties om de leefbaarheid van dit element te garanderen op de site registreren. Je surft hiervoor naar de site en vraagt een login aan voor de databank.

Deze website was aangekondigd in de visienota van minister Schauvliege (Een beleid voor Immaterieel Cultureel Erfgoed in Vlaanderen). “De aandacht voor immaterieel cultureel erfgoed groeit nog altijd. De bundeling van alle expertise kan die interesse nog doen aanzwellen en vermijdt versnippering van kennis. De site moet een levendige draaischijf worden waar erfgoedgemeenschappen er alle nodige informatie en inspiratie vinden.”, zegt minister Schauvliege.

De erfgoedorganisaties met een werking rond immaterieel cultureel erfgoed die de Vlaamse Gemeenschap binnen het cultuurbeleid subsidieert zijn eveneens aanwezig op deze website. Het gaat om organisaties zoals tapis plein vzw, LECA vzw, het Firmament vzw, CAG vzw en vele andere. Elk van hen ontwikkelt projecten of zet acties op om de erfgoedgemeenschappen te ondersteunen die met immaterieel cultureel erfgoed bezig zijn.

immaterieelerfgoed.be focust op samenwerking en kennisdeling tussen gemeenschappen, groepen en individuen die immaterieel cultureel erfgoed koesteren en professionele organisaties die voor het borgen van het immaterieel cultureel erfgoed ondersteuning bieden. Naast de landelijke organisaties zorgen ook tal van erfgoedcellen binnen lokale besturen daarvoor.

Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed
De website zal vanaf nu ook gebruikt worden om de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed samen te stellen. Het dossier dat voor opname op deze inventaris moet ingediend worden, bestaat uit de informatie ingevoerd in de databank.

Ook de elementen die al op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed staan, zijn te vinden op deze website. Zo waren er vorig jaar 14 nieuwe aanvragen voor opname op de Inventaris en werden volgende 7 nieuwe dossiers aanvaard: de Zevenjaarlijkse Kroningsfeesten van Tongeren, de Last Post plechtigheid in Ieper, het Hanenzetten in Vlaanderen, de Belgische biercultuur, de Vlaamse beiaardcultuur, kant maken in Vlaanderen en de 25-jaarlijkse ommegang van de Hegge.

Deze en alle voorgaande elementen van de Inventaris zijn aangesproken om hun gegevens op de website in te voeren. Wat elk van de gemeenschappen doet om de leefbaarheid van hun element te verhogen vind je onder 'hoe' terug. Daar staan de borgingsmaatregelen opgesomd. De databank moet echt een bruikbare tool worden van en voor de sector.

Unesco-lijst
Samenwerking voor een aanvraag voor UNESCO’s Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid kan eveneens via dit platform worden georganiseerd. Zo voegde Unesco in 2010 Aalst Carnaval, Het Krakelingenfeest en Tonnekensbrand (Geraardsbergen)  en Houtem Jaarmarkt voor België toe aan die Representatieve Lijst. Ook het Ros Beiaard en de Ommegangsreuzen van Dendermonde, en de Heilig Bloedprocessie van Brugge zijn er eerder al in opgenomen..

Deze Representatieve Lijst wordt samengesteld op basis van de Unesco Conventie 2003 voor de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed. Deze conventie is onder meer een aanvulling en een antwoord op de Unesco-conventie van 1972 over monumenten en landschappen die vooral bekend is voor zijn lijst van het werelderfgoed. Daarop staan o.m. de belforten en begijnhoven in Vlaanderen.

De conventie 2003 gaat vooral over tradities, feesten, dansen, rituelen, verhalen, oude ambachten en geneeswijzen, over niet-tastbaar of immaterieel erfgoed. Vlaanderen spreekt in dat verband over de 'volkscultuur'. De conventie 2003 wil in de eerste plaats culturele diversiteit in de wereld vrijwaren en in beeld  brengen, en ook ontwikkelingslanden helpen om die vormen van cultuur te beschermen. Het maakt de hele wereld bewust van het belang van deze vorm van erfgoed.

Bron: Persbericht Joke Schauvliege

immaterieel cultureel erfgoed