De karavaan

De Cultuurmarkt van Vlaanderen is in 2008 aan z’n 13de editie toe. Naast de vaste ingrediënten (previews, culturele infomarkt, gesprekken en interviews) wordt er een nieuw element toegevoegd: een feestelijke optocht die van noord naar zuid door Antwerpen trekt: De karavaan.

Op zaterdag 30 augustus geeft Prospekta het feestelijk startschot van het nieuwe cultuurseizoen met om 16.00 uur De karavaan en aansluitend een feest met optredens op de Grote Markt. Zondag 31 augustus, van 11.00 tot 18.00 uur is er de jaarlijkse Cultuurmarkt van Vlaanderen met infostands en live optredens op de podia.

De karavaan nodigt uit
Prospekta nodigt culturele instellingen en kunstenaars uit om mee te stappen, buitelen en rollen in De karavaan. Te voet of op alles wat wielen heeft. Ze vertellen hun eigen verhalen en geven zo artistieke inhoud aan de optocht.
Wil uw organisatie zich presenteren op één van de karren of wilt u zelf een wagen bouwen? Wilt u met een muzikale act, een fanfare, circusartiesten of wat dan ook mee stappen in De karavaan, hebt u andere wilde ideeën, …? Hoe meer ambiance hoe liever.

De karavaan zoekt bouwers
Voor De karavaan worden ook kunstige praalwagens gebouwd rond muziek, theater, dans en andere kunstvormen. Beeldend kunstenaar Luc De Backer maakte maquettes, bouwplannen, tekeningen,... voor de wagens en kostuums voor De karavaan.
Prospekta doet een oproep aan scholen, verenigingen en projecten om mee te bouwen aan de wagens en om kostuums te maken. Het presentatiemoment op 30 augustus zorgt ervoor dat het resultaat getoond kan worden aan familie en vrienden.

De karavaan zoekt materiaal
Voor het bouwen van de wagens is nog veel materiaal nodig, vooral hout en metaal. Voor de kostuums zijn 200 witte overalls nodig. De karavaan zoekt verder ook platte wagens, paarden en tractoren voor de optocht en een werk- en stockageruimte. Daarom een oproep aan bedrijven om mee deze optocht op een kwalitatieve manier te helpen organiseren.

Praktische informatie
Wilt u meedoen of hebt u nog vragen? Wilt u de maquettes bekijken en mogelijke samenwerking bespreken? Geef een seintje via jef.declerck@prospekta.be of bel +32 (0)3 203 95 62.

Alle info over De karavaan is te vinden op de website.