Daguerreobase, een nieuw Europees fotografisch-erfgoedproject en een nieuwe bijdrage tot Europeana

Het FotoMuseum provincie Antwerpen (FoMu) heeft recentelijk het startschot gegeven voor het nieuwe fotografisch-erfgoedproject Daguerreobase dat de steun geniet van de Europese Commissie.

Het project wil 25.000 beelden van Europese daguerreotypieën van over heel Europa samen met hun beschrijvingen en aanverwante literatuur, verzamelen en samenbrengen in één algemene verzameldatabank (common aggregator): Daguerreobase. Een selectie van de Daguerreobase-inhoud zal zichtbaar worden op Europeana.eu, de portaalsite en digitale bibliotheek voor Europees cultureel erfgoed van de Europese Unie. Het project wordt gedeeltelijk gefinancierd onder het ICT Policy Support Programme (ICT PSP) dat deel uitmaakt van het Competitiveness and Innovation Framework Programme van de Europese Gemeenschap.

De daguerreotypie was het allereerste commercieel succesvolle fotografische procédé (1839-1860). Het is een direct positief gemaakt in de camera op een verzilverde koperplaat. De Europese daguerreotypie is eerder zeldzaam, en verzamelingen zitten verspreid over verschillende Europese overheids- en privécollecties.

Daguerreobase is een bestaande website en databank, gecreëerd door de Stichting Nederlands Fotomuseum, die voor dit doel vernieuwd zal worden. Deze vernieuwde ‘Daguerreobase’  zal zich niet uitsluitend richten op het verzamelen en centraliseren van informatie. Daguerreobase beoogt ook om deze informatie open te stellen voor zowel onderzoekers en professionelen, als voor het brede publiek via een educatief platform. Privé-verzamelaars en publieke instellingen zullen uitgenodigd worden hun kostbaarheden te delen in een veilige digitale omgeving.

Om dit ambitieuze doel te  realiseren werd een consortium opgericht van 18 partners uit 13 verschillende Europese landen: instellingen en privéverzamelaars gespecialiseerd in fotografie. Deze partners zullen samen een beschrijvingsstandaard ontwikkelen en gegevens aanleveren voor de Daguerreobase. Dit zal resulteren in een gebruiksvriendelijke website met een unieke hoeveelheid aan informatie omtrent de Europese daguerreotypie en aanverwante objecten en literatuur. In de laatste maanden van het project zal een Europeana Virtuele Daguerreotypie Tentoonstelling georganiseerd worden.

Het  FoMu is projectcoördinator. De andere consortiumpartners zijn: Stichting Nederlands Fotomuseum (NL), Ville de Paris (FR), Stadt Köln (DE), Landshauptstadt Dresden (DE),  Ministère de la Culture (LU), Insititut for Papierrestaurierung Schloss Schonbrunn Mag. Markus Klaszund Mitgesellschafter – IPR (AT), Suomen Valokuvataiteen Museon Saatio Stiftelsen – Stiftelesen for Finlands Fotografiska Museum Foundation Finnish Museum of Photography SVM FMP (FI), Nasjionalbiblioteket (NO), Universitetet i Bergen (NO), Picturae bv (NL), e-David (BE), Ortelee Marinus Jan*MJ Ortelee/Fotojournalist MOCED (NL), SMP Di Petrillo Sandra Maria (IT), Museum Conservation Services (UK), Narodni Technicke Muzeum (CZ), Universitat Politecnica de Valencia, (ES), Det Kongelige Bibliotek, Nationalbibliotek og Kobenhavns Universitetsbibliotek (DK).

Het project loopt van 1 november 2012 tot einde april 2015.

Bron: persbericht FoMu

fotografische collecties