Cursus op aanvraag: Omgaan met personen met een visuele handicap

Doelgroep: (Museum)medewerkers die betrokken zijn bij het onthaal en de begeleiding van bezoekers, zoals onthaal- en toezichtpersoneel en publieksmedewerkers.

Doel: Goed kunnen omgaan en inspelen op personen met een beperking vormt een integraal onderdeel van een klantvriendelijk en toegankelijk beleid. Maar in de praktijk blijkt dit vaak geen vanzelfsprekendheid te zijn. Om dit te bewerkstelligen is deze cursus ontwikkeld. Meer bepaald wordt in deze cursus dieper ingegaan op het onthaal en de begeleiding van personen met een visuele handicap in musea en aanverwante instellingen.

Opzet: In de cursus leren ervaringsdeskundigen specifieke vaardigheden aan voor de omgang met personen met een visuele handicap. Hierbij komen aandachtspunten aan bod en wordt een overzicht gegeven van praktische hulpmiddelen. Ook de methodiek van verbale beschrijving zal uitvoerig worden toegelicht worden. Daarna volgen er enkele praktische oefeningen afgestemd op de museum- en erfgoedpraktijk.

Praktisch

Organisatie: Provincie Vlaams-Brabant i.s.m. Blindenzorg Licht en Liefde
Prijs: 15 euro (inclusief documentatiemap en broodjeslunch)
Data en locatie worden op maat bepaald door de docent in overleg met de de organiserende instelling of in afstemming met geïnteresseerde individuele deelnemers
Aantal deelnemers: minimum 8 (bij individuele inschrijvingen) - maximum 15
Meer informatie: Rebecca Schoeters (museumconsulent provincie Vlaams-Brabant),
rebecca.schoeters@vlaamsbrabant.be of tel. +32 (0)16 26 76 19

Deze vorming maakt deel uit van het Vormingsaanbod 2010 van de consulenten van de provincies, de Vlaamse Gemeenschapscommissie en FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.