CultuurNet Vlaanderen en Canon Cultuurcel lanceren online platform voor cultuureducatoren

Cultuurkuur.be

Op het Cultuurforum 2020 in BUDA Kortrijk lanceerden CANON Cultuurcel en CultuurNet Vlaanderen maandag de pilootversie van cultuurkuur.be, een nieuw informatieplatform voor cultuureducatie. Tijdens de zomermaanden krijgen kunstenaars, cultuureducatoren en educatief medewerkers van culturele organisaties de gelegenheid om alle informatie over hun educatief aanbod in te voeren via aangepaste invoerschermen op het centrale dataplatform UiTdatabank.be.

Bij de start het nieuwe schooljaar moet de website cultuurkuur.be vervolgens uitgroeien tot het nieuwe digitale knooppunt voor cultuureducatieve informatie. De datum van lancering viel – niet toevallig - samen met de slotdag van de International Arts Education Week van UNESCO.
 
De website cultuurkuur.be moet de matchmaker worden tussen vraag en aanbod op cultuureducatief gebied. De initiatiefnemers, CANON Cultuurcel en CultuurNet Vlaanderen, maken zich sterk dat culturele spelers hierdoor een betere relatie met leerkrachten kunnen uitbouwen en dat leerkrachten zelf eindelijk de beschikking krijgen over een ‘cultuureducatieve Trip Advisor’ voor ontdekking, contact en dialoog. Met de UiTdatabank als fundament zal dit platform koppelingen leggen met verschillende bestaande informatiesystemen uit de cultuur- en onderwijswereld. Op korte termijn zullen bovendien ook andere spelers of organisaties die een databank of inventaris van cultuureducatief aanbod plannen hun website vlot kunnen aansluiten.
 
Cultuurkuur.be wil een antwoord bieden op de huidige fragmentatie van de informatie over het cultuureducatief aanbod, een problematiek waar minister van cultuur Joke Schauvliege en minister van onderwijs Pascal Smet al in 2012 In hun collectieve conceptnota Groeien in cultuur de vinger op legden.

Bron: CultuurNet Vlaanderen