Congresverslag 'Catching the Spirit' beschikbaar

In 2011 organiseerden het Museum Plantin-Moretus en het Kasteel van Gaasbeek het jaarlijkse ICOM-congres van het Internationale comité Historische Huismusea (DEMHIST). Onder de titel Catching the Spirit. Theatrical Assets of Historic Houses and their Approaches in Reinventing the Past werd van dichtbij gekeken naar het historisch huismuseum als een ‘theater van de geschiedenis’. Het congresverslag, dat in samenwerking met FARO werd uitgegeven, kan u nu downloaden of bestellen via de website van Museum Plantin-Moretus.

Auteurs als Peter van Mensch, Maria de Jesus Monge en Antonio Ponte reflecteren over 'authenticiteit'. Hoe authentiek is een reconstructie van de geschiedenis? En bestaat dat wel, authenticiteit? Vervolgens nemen Yves Schoonjans, David Milne en Nicholas Smit u mee naar het 'historisch huis' als theaterpodium. In het theater is ruimte voor emoties en  meerdere betekenislagen. Historische huismusea zijn bij uitstek een omgeving waar een dergelijke benadering het publiek kan raken.

Tot slot behandelen Marc Jacobs, Dries Chaerle, Morris J. Vogel en Dirk Van Den Broeck de immateriële elementen in het opnieuw ensceneren van de geschiedenis in historische huismusea.

Meer informatie: Museum Plantin-Moretus

 

historische huismusea