Collectiemobiliteit in Europa | deelnemers gezocht voor het proefproject langdurige bruiklenen

Op wandel met een schilderijDe mobiliteit van museumcollecties stond in 2003 voor het eerst op de agenda van de Europese Unie. De resolutie 13939/04 maakte van collectiemobiliteit één van de vijf prioriteiten van het actieplan cultuur 2005-2006 van de EU. Tijdens het voorzitterschap van Nederland kwam vervolgens het rapport 'Lending to Europe' tot stand met aanbevelingen hieromtrent. Daarna volgde het Action Plan for the EU promotion of Museums Collection Mobility and Loan Standards 2006-2007, bedoeld om de resolutie te implementeren en de bereikbaarheid van het Europees cultureel erfgoed te stimuleren. Samenwerking en uitwisseling tussen musea uit de verschillende lidstaten werd aangemoedigd en er ontstonden werkgroepen rond onder meer staatsindemniteit en verzekering, netwerking, langdurige bruiklenen, etc.

De werkgroep langdurige bruiklenen, de 'Long-term Loans and Collection Research WG', start begin 2010 met een proefproject en is op zoek naar musea die willen meewerken. De werkgroep promoot bruiklenen op lange termijn en ontwikkelde met dit doel reeds een typecontract en een ‘best practices’-rapport. De werkgroep wil langdurige bruiklenen tot een evidentie maken binnen het museumveld.  Reservecollecties kunnen uitgeleend worden aan musea die ze wel in hun opstelling kunnen plaatsen  en –zo stelt de werkgroep-  erfgoedverhalen kunnen versterkt worden door langdurige bruiklenen, kortom een win-winsituatie voor de betrokken partijen.

Een aantal musea, zoals onder meer het KMSKA, behoren tot de deelnemers. Daarnaast ook het Ateneum Art Museum, Helsinki; Niederschächsisches Landesmuseum Hannover; The Cyprus Museum; Museum of Fine Arts, Budapest; Musée National d’Art et d’ Histoire, Luxemburg ; Amsterdams Historisch Museum. De werkgroep hoopt een groot aantal deelnemers te vinden voor dit project, meer informatie en inschrijven kan via bijgevoegd document.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Nathalie Monteyne, Collectiebehoud en –beheer, Plaatsnijdersstraat 2, 2000 Antwerpen. Tel: +32 (0)3 242 97 51; e-mail:  nathalie.monteyne@kmska.be

collecties
collectiemobiliteit