Cinema Leuven ontsluit rijke collectie filmaffiches

Cinema Leuven

Filmliefhebbers en geïnteresseerden in het Leuvense filmerfgoed hebben er sinds kort een webstek bij. Met Cinemaleuven.be liet het Leuvens Stadsarchief een website ontwikkelen om hun rijke collectie filmaffiches digitaal te ontsluiten. De website biedt meteen ook een digitale oplossing om de rijke maar broze affichecollectie van het stadsarchief op een permanente manier aan het publiek te tonen.

Cinemaleuven.be toont en beschrijft alle 2.945 filmaffiches van het stadsarchief. U kan de affichecollectie doorzoeken op bijvoorbeeld filmtitel, bioscoop, acteur en ontwerper. Daarnaast krijgt u meer info over de verschillende bioscopen uit de periode 1932-1968. Via Google Maps en Streetview komt u ook te weten waar deze Leuvense zalen zich bevonden en indien beschikbaar in het stadsarchief, wordt er een archiefbeeld getoond van de bioscooplocatie.

Als bezoeker van de website kan u uw favoriete foto's of affiches delen via Facebook en Twitter, reacties plaatsen of de initiatiefnemers op weg zetten naar extra verhalen en beeldmateriaal.

De collectie is ontstaan als gevolg van een politiereglement (1892) dat de openbare aanplakking van affiches reguleerde. Van elke aan te plakken affiche moest er telkens een exemplaar ter controle gedeponeerd worden bij het gemeentesecretariaat. Via deze weg belandden er om en bij 3.000 affiches in het stadsarchief. De collectie werd mee ontsloten door studenten van de masteropleiding Communicatiewetenschappen van de KU Leuven die de affiches in 2009-2010 beschreven en inventariseerden. In 2010-2011 namen de studenten de geschiedenis van de grote centrum-bioscopen onder de loep.

Meer info: archief@leuven.be of +32 (0)16 30 08 70