Call for papers | Omgaan met erfgoed in privébezit: van bewaring tot ontsluiting

Op 15 juni 2012 organiseert Stichting de Bethune i.s.m. KADOC-K.U.Leuven, de Erfgoedcel Kortrijk, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, FARO en CVAa een studiedag over het bewaren van erfgoed in privébezit. Met dit colloquium willen we nagaan hoe private organisaties/personen hun erfgoedcollectie op een goede manier kunnen bewaren, ontsluiten, zichtbaar(der) maken en openstellen voor het grote publiek. Alle aspecten, van bewaring en ontsluiting tot publiekswerking en communicatie, kunnen aan bod komen. Zowel theoretische als praktijkgerichte uiteenzettingen zijn mogelijk. Enkele suggesties:

  • Erfgoedlandschap: Wat is de plaats van private erfgoedcollecties binnen het ruime erfgoedlandschap? Is het mogelijk om een private collectie te beheren zonder overheidssteun? En hoe staat de overheid t.o.v. het bewaren van erfgoed in privébezit? Welke mogelijkheden zijn er om een samenwerking op te zetten tussen bestaande (publieke) erfgoedorganisaties en private collecties?
  • Bewaring: Wat zijn de voor- en nadelen van het bewaren van erfgoedcollecties in situ? Onder welke organisatievormen (stichting, vzw, schenking aan een publieke instelling etc.) kan een collectie in privébezit bewaard worden? Hoe kunnen de bewaaromstandigheden van collecties in privébezit geoptimaliseerd worden? Wanneer dient een bewaringgeving/schenking in bestaande erfgoedinstellingen overwogen te worden?
  • Collectievorming en ontsluiting: Hoe verloopt de collectievorming binnen private collecties en zijn er afspraken (mogelijk) met het ruimere erfgoedlandschap inzake collectie- en depotbeleid? Kunnen de collecties van de verschillende (regionale) erfgoedspelers op elkaar afgestemd worden en elkaar aanvullen? Welke mogelijkheden zijn er om private collecties zo toegankelijk en gebruiksvriendelijk mogelijk te ontsluiten?
  • Onderzoeksmogelijkheden en publiekswerking: Wat is het onderzoeks- en valorisatiepotentieel van deze erfgoedgehelen? Hoe kunnen private erfgoedcollecties bij het brede publiek bekend en toegankelijk gemaakt worden?

Geïnteresseerde sprekers kunnen een kort abstract van hun presentatie bezorgen (max. 500 woorden) voor 10 januari 2012, via info@stichtingdebethune.be. We voorzien 20 minuten per lezing.

De studiedag begint in het stadhuis van Kortrijk en zal in de namiddag verder gezet worden in de gebouwen van de Stichting de Bethune te Marke.

Studiedag
call for papers