Brugge in 100 objecten

Het Brugse Gruuthusemuseum verstopt zich al een jaar achter stellingen en doeken. Wanneer die in 2018 verdwijnen, zal het gebouw terug in al zijn glorie stralen in het centrum van Brugge. In afwachting van de heropening lanceert het Bruggemuseum ‘Brugge in 100 objecten’, een virtueel museum dat u gedurende twee jaar virtueel meeneemt in de Brugse geschiedenis.

Het project brengt 100 erfgoedobjecten samen die belangrijke gebeurtenissen, evoluties of personen uit de geschiedenis van Brugge incarneren, van de vroegste sporen van bewoning tot het begin van de 21e eeuw. Geschiedenis wordt breed bekeken: politiek, religieus, economisch, cultureel … met oog voor het dagelijks leven én de grote gebeurtenissen.

Elke week, telkens op vrijdag, verschijnt een nieuw object, inclusief artikel, op de blog en in het Brugsch Handelsblad. Het wordt geen chronologisch verhaal - dat maakt het elke week net iets spannender. De start werd gegeven op 11 maart 2016, het project eindigt in het voorjaar van 2018, aan de vooravond van de opening van het Gruuthusemuseum. Zo kunt u meteen overstappen van het virtuele museum op de blog naar het reële Gruuthusemuseum. Wie ondertussen meer wil weten over de restauratie van het Gruuthusemuseum, kan terecht op gruuthusemuseum.be.  

De voorwerpen in de reeks ‘Brugge in 100 objecten’ komen niet enkel uit de collectie van het Gruuthusemuseum. Ze worden wel allemaal bewaard op Brugs grondgebied. Het virtuele museum put ook uit de collecties van het Groeningemuseum, het Sint-Janshospitaal, Raakvlak, de Openbare Bibliotheek, het Stadsarchief, het Rijksarchief, de Provinciale Bibliotheek, kerken, kloosters en andere erfgoedbewaarders.

https://bruggein100objecten.wordpress.com/