Boechout opent de Week van de Smaak

Wouter Keersmaekers, peter van de Week van de Smaak 2010

Op 11 november pakt Boechout, de thuishaven van Wouter Keersmaekers, uit met ‘Smaakzinnen’, een groots culinair festival, meteen de opener van de vijfde Week van de Smaak. Wouter Keersmaekers gaat in Theater Vooruit het duel aan met Spaanse sterrenchef Sergi Arola. De presentatie van het kookspektakel is in handen van radiopresentatrice Cathérine Vandoorne.
 
Rond het theater is er een gezellige versmarkt met streekeigen groenten en fruit. Met een toeristentreintje kan u een echte proefrit maken door het dorpscentrum, langs verschillende smaakmarkten, zoals de oude stenen molen. Onderweg bewondert u de culinaire foto’s van Tony Le Duc. U kan genieten van een reuzepaella, de cartoontentoonstelling van Jiri Sliva of de juwelen van Koen Keersmaekers, geïnspireerd op zwammen en … de savwa gaat er officieel in première.
 
Savwa: gastronomie in de frituur
Speciaal voor de Week van de Smaak bedacht Wouter Keersmaekers de ‘savwa’, een worst die tijdens de Week van de Smaak geproefd kan worden in Boechout en in 150 frituren in Vlaanderen. Het bijzondere ingrediënt dat aan de savwa zijn smaak en ook zijn naam geeft, is de savooikool die samen met spek onder de vleesvulling gemengd is. Savooikool of ‘savoyekool’ verwijst naar de landstreek: de Savoye. Niet het meest voor de handliggende ingrediënt, wel de favoriete groente van Wouter Keersmaekers, door Peeters en Pichal op Radio 1 ooit uitgeroepen tot ‘Beste Vlaamse Kolenkok’. Savooikool, beter bekend als ‘groene kool’ is voor Wouter een ideale smaakmaker: hij geeft aan de worst een pittig en bijzonder karakter. Bovendien is groene kool een echte wintergroente, ideaal dus voor de periode van de Week van de Smaak.

Een creatie van een sterrenchef die aangeboden wordt in de frituur, dat vertaalt perfect de boodschap die de Week van de Smaak wil brengen: iedereen in Vlaanderen laten genieten van ons culinair erfgoed. "Mensen die me kennen weten dat ik onze frituristen enorm waardeer", aldus Wouter Keersmaekers. "Ze vormen een belangrijk onderdeel van ons culinair erfgoed en als peter van de Week van de Smaak wilde ik iets bijzonders voor hen doen. Aan de creatie ging heel wat denk- en proefwerk vooraf. Het was niet vanzelfsprekend om de juiste verhoudingen en dosering te bepalen, maar ik ben bijzonder tevreden over het resultaat. De savwa, dat is gastronomie in de frituur. Afwachten nu wat het publiek ervan vindt".
 
Meer info
Smaakzinnen, Boechout, 11 november vanaf 11.00 uur.
Meer info: smaak@boechout.be / Tom Adriaensen: +32 (0)474 48 88 25

Website Week van de Smaak

In de media