Bert De Smet uitgeroepen tot eerste 'Ambassadeur Heemkunde Vandaag’

De 28-jarige Bert De Smet uit Sint-Baafs-Vijve/Wielsbeke ontving de eretitel afgelopen zaterdag 15 november 2014 tijdens de studiedag Heemkunde Actueel. De titel van Ambassadeur wordt door een externe jury van experten uitgereikt aan "een vrijwilliger, vrijwilligersvereniging of actie met, voor of door vrijwilligers die recent heemkunde op een positieve manier bij een breed (nieuw) publiek heeft gebracht".

Nieuwe dynamiek voor 'oudere' heemkring

De eretitel, een initiatief van Heemkunde Vlaanderen, wil innovatieve methodes, originele projecten, inspirerende ideeën, maar ook begeesterende figuren of verenigingen uit het heemkundige veld in de kijker plaatsen. De Smet krijgt de eretitel omdat hij de ‘oudere’ Wielsbeekse heemkundige Juliaan Claerhout-kring samen met enkele collega-bestuursleden nieuw leven inblies en er tegelijk voor zorgt dat heemkunde een prominente plaats krijgt op sociale media. Het feit dat De Smet uit de heavymetalsubcultuur komt en zo een ‘atypische’ heemkringvoorzitter is, doorbreekt volgens de jury de vooroordelen rond heemkunde. 

Door meer inzet op eigentijdsere communicatiekanalen zoals Facebook en Twitter, het meer naar buiten treden met concrete acties en een toegankelijker inhoudelijk aanbod in de tweejaarlijkse Leiesprokkels-jaarboeken maakte de twintiger van de heemkring een dynamische en gewaardeerde erfgoedspeler binnen de gemeente en de ruime regio. De heemkring ontving voor die vernieuwingen in 2011 de Wielsbeekse cultuurtrofee. Daarnaast loofde de jury ook zijn inzet om op nationaal vlak jongeren samen te brengen om hen enthousiast te maken of te houden voor een plaatselijk heemkundig engagement.

Bert De Smet is sinds 2013 voorzitter van de Juliaan Claerhout-kring, maar werd al op zijn 19de bestuurslid. Daarnaast is hij ook de bezieler van het André Demedtsmuseum dat hij als prille twintiger samen met enkele leeftijdsgenoten volledig vernieuwde tussen 2008 en 2012. Hij werd daardoor verkozen tot Krak van Wielsbeke in 2012. De jonge enthousiasteling is ook actief binnen de Wielsbeekse erfgoedwerkgroep, als bestuurder van het Komitee voor Frans-Vlaanderen, als voortrekker voor de erkenning van de Hondenzwemming als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed, als medeoprichter van de nationale werkgroep ‘jongeren & heemkunde’ en als de jongste bestuurder van Heemkunde Vlaanderen. In het verleden was hij ook bestuurslid van de Wielsbeekse cultuur- en bibliotheekraad.

Professioneel werkte Bert De Smet vier jaar als stafmedewerker bij Davidsfonds Evenementen in Leuven, o.a. als coördinator van de nationale Nacht van de Geschiedenis. Sinds februari 2014 is hij als stafcoördinator lid van het directieteam van de Stedelijke Kunstacademie Waregem.

Jongeren kansen geven

"Het was voor mij een complete verrassing dat ik eerst genomineerd bleek en daarna ook effectief de eretitel in ontvangst mocht nemen", vertelt Bert De Smet enthousiast. "Ik had niet verwacht dat de projecten waar ik samen met veel andere mensen mee bezig ben zo’n brede uitstraling of bekendheid genieten. Het doet me in elk geval heel veel plezier dat jonge mensen met deze eretitel waardering krijgen. Iets wat nog veel te weinig gebeurt, getuige de vele jongeren die afhaken bij heemkringen. Het is ook hier altijd een parcours van vallen en opstaan geweest, maar ik hoop dat mijn verhaal ook andere jonge enthousiastelingen aanzet om zich op een vernieuwende en eigentijdse manier volop op de lokale erfgoedpraktijk te smijten. En dat oudere besturen die jongeren ook aan boord laten komen. Want als jongeren kansen krijgen, kunnen ze echt zorgen voor een verrijking en een vernieuwende dynamiek binnen erfgoedverenigingen."
 
Foto: Ontvangst eretitel 'Ambassadeur Heemkunde Vandaag' in LAMOT Mechelen. Vlnr: Fons Diericx (voorzitter Heemkunde Vlaanderen), Bert De Smet, Nele Provoost (coördinator Heemkunde Vlaanderen)
Bron: Persbericht

Bekijk hier het promotiefilmpje rond de figuur van Bert De Smet, gemaakt ter gelegenheid van de uitreiking:

Ambassadeur Heemkunde Vandaag from Mediaraven vzw on Vimeo.