Belgisch erfgoed wereldwijd

Door de eeuwen heen hebben Belgen overal ter wereld erfgoedsporen nagelaten in de vorm van bruggen, gebouwen, stedelijke infrastructuur, glasramen, fresco’s … Vaak verwijst de naam van dit erfgoed naar ons land. Dit ‘Belgische erfgoed’ in het buitenland geeft België meer zichtbaarheid. Er wordt voortaan een prijs uitgeloofd om de beste initiatieven tot behoud van het Belgische erfgoed in het buitenland te bekronen.

In veel gevallen zorgen de lokale overheden voor het behoud ervan. Daarom wordt voortaan een prijs uitgeloofd om de meest opmerkelijke initiatieven ter zake te bekronen of om de lokale overheden discreet aan te zetten tot een beter behoud van dat erfgoed. Daarnaast wil dit project de betrokken diplomatieke of consulaire post de gelegenheid bieden België in de schijnwerpers te zetten, zowel bij de bevolking als bij de overheden.

Hiertoe werd een partnerschap opgezet tussen de FOD Buitenlandse Zaken en de Koning Boudewijnstichting. Een coördinatiecomité staat in voor het algemeen overzicht, het wordt samengesteld uit vertegenwoordigers van beide partners. De kandidaturen worden door de posten van de FOD Buitenlandse Zaken ingezameld en naar de Koning Boudewijnstichting gestuurd. De eindbeslissing ligt bij een coördinatiecomité. Tot de selectiecriteria behoren de zichtbaarheid van het erfgoed, zijn historische, economische en culturele belang en het belang voor de bilaterale betrekkingen.

De prijs wordt in 2015 voor het eerst toegekend en vervolgens in 2016 en 2017. In 2017 volgt er een beoordeling van dit initiatief, dat in zijn huidige of in een aangepaste vorm kan worden voortgezet. Aan de prijs wordt geen bedrag gekoppeld. Eventueel kan een gedenkplaat toegekend worden.

Het secretariaat van de prijs wordt waargenomen door de Koning Boudewijnstichting binnen de werking van haar Erfgoedfonds. Contact: Anne De Breuck, debreuck.a@mandate.kbs-frb.be, + 32 (0)2 549 61 54

Bron: FOD Buitenlandse Zaken. Lees hier het bericht van de KBS.

Koning Boudewijnstichting