Amersfoort 750 op de kaart

Screenshot website Amersfoort 750Geo-informatie online heeft de toekomst. Het succes van Google Maps, Earth en nu ook Streetview inspireert tot nieuwe vindingen in het digitale erfgoedveld.

Eerder dit jaar ontving het Rotterdamse Gemeentearchief de VGI Innovatieprijs voor een mooie toepassing van Google Maps in het project Brandgrens, een website over het bombardement van de Maasstad in 1940. En vorig jaar viel Erf-goed.be in de prijzen, eveneens met een kaart waarop de foto’s en beschrijvingen van duizenden monumenten in Vlaanderen werden geprojecteerd.

Sinds kort is er nu ook de website 'Amersfoort 750 op de kaart' waarmee de stad veel historische informatie, uit de collecties van het Archief Eemland en Museum Flehite online zet. Zo zijn er onder meer de stadsplattegronden uit 1565, 1650, 1888, 1946 en 1979 en kunnen deze over de moderne luchtfoto of wegenkaart worden geprojecteerd. Via een tijdlijn worden de belangrijkste Amersfoortse gebeurtenissen uitgelicht. Verder kunnen bezoekers wandelingen uitprinten en zelf informatie aan de website toevoegen.

Veel historische gebouwen en andere bezienswaardigheden worden in kleine informatieblokjes toegelicht. In sommige gevallen is er zelfs een 3D-reconstructie, zoals bijvoorbeeld van de Onze-Lieve-Vrouwetoren met het oorspronkelijke kerkgebouw. Die toren is overigens in cartografisch opzicht weer interessant omdat deze tot de jaren zestig van de vorige eeuw het kadastrale middelpunt vormde voor de Rijksdriehoeksmeting in Nederland.

Bron: DEN