Alles weten over oudere technieken? Het MOT lanceert nieuwe website

Het MOT (Museum voor de Oudere Technieken) heeft sinds deze week een volledig vernieuwde website. Wat die uniek maakt, zijn de vele online hulpmiddelen die worden aangeboden. Heel wat technische, immateriële, kennis wordt voortaan via de website toegankelijk gemaakt. Naast een schat aan informatie in inventarissen, repertoria en handleidingen biedt de website ook kansen tot crowdsourcing: (online) bezoekers krijgen de kans om de inventarissen aan te vullen.

ID-DOC, innovatieve tool als paradepaardje van het museum

Via ID-DOC kunt u een onbekend handwerktuig identificeren op basis van vorm, naam of gebruiker. Deze toepassing wordt gebruikt door collega’s van andere musea als leidraad bij de inventarisatie of bij onderzoekers. Het zoeken op vorm is uniek en het maakt de toepassing voor iedereen bruikbaar, ook voor het ruime publiek zonder technische bagage. Bovendien zorgt ID-DOC ervoor dat ook de referentiecollectie van handwerktuigen, die voor een groot deel bewaard wordt in depot, voor een groot publiek ontsloten kan worden.

Repertorium van de Belgische Handelscatalogi

Het MOT bezit een uitgebreide collectie handelscatalogi. Deze soort van reclame verschaft zowel informatie over de producent als over de verkoper en de producten. U kunt er reclame vinden over om het even wat: werktuigen en machines, huisraad, kledij, meubilair, voeding enz. Het MOT beschikt over de enige omvangrijke openbare collectie van dit soort drukwerk in België en het is een onmisbare historische bron aan informatie over het dagelijks leven. Omdat er maar weinig handelscatalogi bewaard werden en ze vaak moeilijk te raadplegen zijn, werden de catalogi uit de collectie van het MOT ontsloten op de website.

Red de bakovens!

Bakovens zijn bedreigd. Het MOT startte in 2003 met een sensibiliserende campagne om de bakovens te redden. Op de website vindt u niet alleen een bakoveninventaris terug met bijna 4.000 bakovenadressen, maar ook twee praktische handleidingen: één om bakovens te restaureren en één om zelf een bakoven te bouwen. Het MOT staat inmiddels bekend als expertisecentrum voor bakovens en die rol blijft het museum ook op zijn nieuwe website graag vervullen.
 
Uiteraard vindt u op de vernieuwde website informatie over het museumaanbod, de toegangsprijzen, de bereikbaarheid en de openingsuren.

De vernieuwde website kwam tot stand met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en in samenwerking met partners ETWIE en FARO. Beligum, een jong en opkomend webbureau met vernieuwende ideeën zorgde voor de uitvoering.