Alamire Foundation (KU Leuven) gaat unieke samenwerking aan met Biblioteca Apostolica Vaticana

Erfgoedcel Leuven / Alamire Foundation

Tussen de Biblioteca Apostolica Vaticana (Vaticaanstad) en de Alamire Foundation, Internationaal Centrum voor de Studie van de Muziek in de Lage Landen (BelgiĆ«) is zopas een overeenkomst ondertekend. Het Alamire Digital Lab (een state of the art mobiel laboratorium gespecialiseerd in de digitalisatie van muzikaal erfgoed) zal het corpus van muziekhandschriften dat zich bevindt in meerdere collecties van de Vaticaanse bibliotheek digitaliseren, beschrijven en bestuderen.  Deze collecties bevatten topmanuscripten uit de late 14de tot de vroege 17de eeuw uit de Cappella Sistina, Cappella Giulia en S. Maria Maggiore.

Vanaf november 2012 tot en met april 2013 zal in samenspraak met de Biblioteca Apostolica Vaticana niet enkel de digitalisatie plaatsvinden (13.500 opnames), maar zullen onder meer manuscripten uit het atelier van Petrus Alamire -die stuk voor stuk ontstaan zijn in Vlaanderen en uitmuntende polyfonie en prachtige verluchtingen bevatten- bestudeerd en minutieus geanalyseerd worden en voorzien van metadata. Dit alles gebeurt ter plaatse in Vaticaanstad door het internationale team van wetenschappers en stafmedewerkers van de Alamire Foundation - KU Leuven, Onderzoekseenheid Musicologie.

Het unieke aan dit project is dat op termijn alle digitale beelden niet enkel raadpleegbaar zijn in de prestigieuze Vaticaanse bibliotheek zelf, maar ook opgenomen worden in de Integrated Database for Early Music (IDEM). In deze digitale databank, die online voor iedereen beschikbaar zal zijn, worden naast beelden ook tal van deeldomeinen met betrekking tot de manuscripten opgenomen, beschreven en ontsloten.

Het Alamire Digital Lab evenals IDEM zijn gerealiseerd met steun van de Hercules Stichting en de KU Leuven. Het digitalisatieproject van de Vaticaanse topmanuscripten wordt mogelijk gemaakt door de steun van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege en door middelen uit het Bijzonder Onderzoek Fonds van de KU Leuven. Het onderzoek en de valorisatie van de koorboeken van Petrus Alamire is ondersteund door het IWT/SBO -project 'New Perspectives on Polyphony'.

Door deze unieke samenwerking wordt het onderzoek naar schitterende muzikale bronnen uit de late 14de tot de vroege 17de eeuw op de kaart gezet, gestimuleerd en gevaloriseerd. Dit project ontsluit op een nooit eerder geziene wijze een belangrijk deel van ons muzikaal en kunsthistorisch patrimonium verbonden met de Lage Landen, dat zich bevindt in topcollecties van wereldvermaarde instituten zoals de Biblioteca Apostolica Vaticana.

Bron: Erfgoedcel Leuven


 

digitalisering
Alamire Foundation