23 musea slaan de handen in elkaar voor de tiende editie van Museum Night Fever

Museum Night Fever, de jaarlijkse nacht van de Brusselse musea gaat de uitdaging dit jaar voor de tiende keer aan: bezoekers overtuigen van de hedendaagse relevantie van musea en de vlam bij een soms terughoudend publiek nieuw leven inblazen. Naar jaarlijkse gewoonte is de inzet ook nu weer hoog: creatieve ideeën uit de hoofden van bijna 1.000 jonge, brandend ambitieuze artiesten in wisselwerking met de collecties van een twintigtal Brusselse musea. Op 11 maart worden 23 musea heruitgevonden door jongeren en blijven de deuren open tot 1 uur ‘s nachts voor een buitengewone avond.

10 jaar

In 2008 ontdekten 4.500 enthousiaste bezoekers het evenement in een bescheiden aantal van zeven deelnemende musea. Tijdens de vorige editie verwelkomde MNF net geen 17.000 bezoekers en intussen nemen er minstens 20 Brusselse musea deel. Voor de tiende editie van MNF openen niet minder dan 23 musea hun deuren van 19 tot 1 uur. Dit jaar vallen daar ook musea onder die minder bekendheid genieten bij het grote publiek, zoals het Art & Marges museum (dat zich specialiseert in outsiderkunst of art brut), La Fonderie (het Brussels museum voor Arbeid en Industrie) of het mysterieuze museum voor Fantastische Kunst (MAF).

Ook de ‘vaste klanten’ nemen deel, de grote publiekstrekkers zoals: BOZAR, WIELS, het Museum voor Natuurwetenschappen, het Legermuseum en het BELvue museum. Drie musea staan voor hun vuurdoop en nemen voor de eerste keer deel aan MNF. In ARGOS, Centrum voor Kunst en Media, staat de hele avond in het teken van de geschiedenis van dans en performance, ondersteund door Opera Capture Club. De Boghossianstichting (Villa Empain) gaf aan Destelheide en de Koekelbergse Alliantie van Knutselaars toestemming de art nouveau-villa om te bouwen naar een 'Villa en pain'. Ten slotte luistert het FTRSND-collectief de tentoonstelling van Delta op in het MIMA, Millennium Iconoclast Museum of Art en Cultuur 2.0.

Gidsen en gidsen in opleiding

In heel wat musea kunnen de bezoekers zich laten rondleiden door jongeren en studenten in opleiding. Het gaat hierbij niet om rondleidingen in de klassieke zin van het woord, wel om persoonlijke en korte toelichtingen bij zelfgekozen werken.

Meer informatie

Het volledige programma van MNF is, net als alle praktische informatie, terug te vinden op www.museumnightfever.be. Museum Night Fever is een initiatief van de Brusselse Museumraad.