220.000 bezoekers namen hun tijd voor Erfgoeddag

Erfgoeddag in Mechelen

De dertiende editie van Erfgoeddag was opnieuw een overdonderend succes. Meer dan 500 organisaties presenteerden een waaier van meer dan 750 gratis activiteiten. Zij bezorgden liefst 220.000 bezoekers de tijd van hun leven. 

Stop de Tijd! sprak het publiek duidelijk aan. Met dit thema als leidraad kwamen bezoekers te weten wat erfgoedinstellingen bewaren en vooral, hoe en waarom ze dat doen. Dankzij een exclusieve kijk achter de schermen konden ze met eigen ogen zien dat een doordacht behoud- en beheerwerk hierbij essentieel is. 
 
Daarnaast was er aandacht voor de ruimere invulling van het begrip ‘tijd’. Tijd kennen we allemaal, natuurlijk. Maar wát is tijd? En hoe en waarom maten onze voorouders tijd? Bestond er in het verleden ook al vrije tijd? En wat doet de roze blik van de nostalgie met ons? Dit zijn vragen die vandaag meermaals gesteld werden. 
 
Deze editie hadden heel wat erfgoedorganisaties opnieuw de rode loper uitgerold voor kinderen. Gezinnen werden extra verwend met verkleedpartijen en spelletjes. Maar ook zoektochten, workshops en proeverijen kwamen in het aanbod voor. 
 
Ook jongeren haalden hun hart op. Zo organiseerde CJP in Leuven, Kortrijk, Brussel, Genk en Mechelen een fotografieworkshop. Maar liefst 150 jongeren, bijgestaan door professionele fotografen, gingen op zoek naar dat ene moment om voor eeuwig op beeld vast te leggen. 
 
Voor heel wat erfgoedorganisaties is Erfgoeddag een bijzonder toonmoment waaraan ze een jaar lang werken. Op verscheidene plaatsen zijn de resultaten ook na Erfgoeddag nog te bekijken. Alle info vindt u op onze publiekssite. Bekijk hieronder ons filmpje. 
 


En we blikken alvast vooruit

Op zondag 27 april 2014  vindt de veertiende editie van Erfgoeddag plaats, met als roepnaam ‘Grenzeloos’. Waar trekken erfgoedorganisaties de grens? Wat tonen of vertellen ze, bewust of onbewust, aan het publiek, en wat niet? Hoe gaan ze om met drempels en toegangen, binnen en buiten? En tot op welke hoogte krijgt het publiek inzage in wat er bij hen voor en achter de schermen gebeurt? Op deze Erfgoeddag ontdekt u hoe grensverleggende ideeën en invloeden uit het buitenland (Unesco, ICOM …) bij erfgoedorganisaties bij ons hun beslag krijgen. U wordt geconfronteerd met vragen, kansen en problemen die opduiken wanneer een organisatie de grens – letterlijk – oversteekt, met haar collectie(s). Een Erfgoeddag zonder grenzen dus! 

En we blikken nog verder vooruit. De vijftiende editie van Erfgoeddag vindt plaats op zondag 19 april 2015 onder de roepnaam ‘ERF!’. Erfgoeddag 2016 vindt plaats op zondag 24 april 2016 met als thema 'Rituelen'. Meer informatie over de thema’s vindt u binnenkort op de Erfgoeddag-website
 
 
foto: Erfgoeddag 2013 in Mechelen - foto: Erfgoedcel Mechelen
 
Communicatie en promotie
Evenement
erfgoeddag
Cultureel-erfgoedsector