18 mei is International Museum Day

Poster International Museum Day

Meer dan 30.000 musea in om en bij de 100 landen nemen vrijdag 18 mei deel aan de 35e editie van International Museum Day. IMD wordt sinds 1977 georganiseerd door de International Council of Museums (ICOM). Het thema dit jaar is 'Museums in a changing world. New challenges, new inspirations'. 

Die nieuwe inspiratiebronnen en uitdagingen situeren zich volgens IMD niet alleen in de manier waarop musea zich aanpassen aan de veranderingen in de samenleving. Ook het omgaan met en het tonen van nieuwe thema's als klimaatverandering, nieuwe media en maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen ertoe bij dat musea nu meer dan ooit moeten nadenken over hun toekomst.

Wereldwijd staan diverse activiteiten op het programma die inspelen op dit centrale thema. In Brazilië bijvoorbeeld werkte het Museu de Arte Moderna de São Paulo in samenwerking met diverse instellingen en scholen uit de omgeving een programma uit waarbij kunst, technologie en ecologie op een originele manier met elkaar gecombineerd worden. In China zette het Shaanxi History Museum in Xi’an een tentoonstelling op rond 'Digitale Musea', die inzoomt op de digitale constructie, display, conservatie en uitwisseling van museumcollecties in Shaanxi.

Het volledige programma van International Museum Day kan u samen met een informatiepakket over de dag terugvinden op de website van ICOM.