Rondleidtraining: een cursus voor verhalenvertellers

De behoefte aan nieuwe verhalen en nieuwe verhalenvertellers is groot, zeker voor musea en andere erfgoedinstellingen. Hoe belicht u een verhaal vanuit meerdere perspectieven en verleidt u uw luisteraars? Hoe begeleidt u het kijkproces en laat u mensen hun verhalen met elkaar delen? Het Heritage Lab ontwikkelt samen met diverse partners uit het erfgoedveld een toegepaste en actieve cursus voor de moderne rondleider. 

In deze vijfdaagse cursus onder begeleiding van Fieke Tissink en Claire Noblesse, ontwerpt u uw eigen rondleiding en voert u die ook uit. Daarbij leert u de belangrijkste kwaliteiten van het rondleidvak: omgaan met groepen, houding, didactiek en het tot stand brengen van een ervaring en daarmee een stukje betekenisgeving. Gedurende de gehele cursus werkt u zelfstandig aan opdrachten. Uw persoonlijke ontwikkeling houdt u bij in een portfolio.

Er zullen allerlei rondleidtechnieken en didactische vaardigheden aan bod komen, waarmee u gaat oefenen. De nadruk ligt op dat oefenen, op het doen, en door middel van feedback uw eigen rondleiding maken en verbeteren. U kunt alle informatie ook terugvinden in het cursusboekje. Welke werkvorm past bij u en bij welke doelgroep past u wat toe? Wat vertelt u over het betreffende object? Hoe laat u de groep meedoen? Welke vragen stelt u en met welk doel? 

Voor wie? Iedereen die verhalen wil leren vertellen voor én met het publiek. Een (voor)opleiding is niet nodig, interesse in erfgoed of cultuur wel. Deelnemers uit diverse disciplines worden aangemoedigd om mee te doen, zodat er verschillende verhalen aan bod kunnen komen.

Praktisch

  • Startdatum: 7 mei 2024.
  • Tijden: 13.00 - 17.00 uur.
  • Locaties: Marineterrein Amsterdam, Het Scheepvaartmuseum, Frans Hals Museum, Wereldmuseum Amsterdam, Reinwardt Academie
  • Uiterste inschrijvingsdatum: 1 april 2024.
  • Tijdsinvestering: zes dagdelen (inclusief diploma-uitreiking), reken daarnaast op 12 uur aan voorbereidingen die u in uw eigen tijd moet doen. 
  • Een inhoudelijk overzicht van de verschillende modules vindt u op de website van Reinwardt Academie.

Praktische info

Begindatum
Prijs
480 euro excl. 21% btw
Deelnemers
Max. 21 deelnemers
Meer info

Meer informatie: rwa-heritagelab@ahk.nl

Alle informatie over hoe u zich kunt aanmelden vindt u op de website van de Reinwardt Academie.

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
Op zondag 21 april staat Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel in het teken van ‘Thuis’. Maar wat is dat precies ...
Tijdens een internationale conferentie, meegeorganiseerd door FARO, werden de aanbevelingen gepresenteerd aan beleidsmakers van regionaal, nationaal en Europees niveau.