Online Ensor-museum eerste in rij om Vlaamse cultuur ook virtueel internationaal te versterken

James ensor in zijn attelier

De website Ensor. Een online museum werd door de Vlaamse Kunstcollectie (VKC) op het colloquium over James Ensor (1860-1949) in het Museum voor Schone Kunsten in Gent voorgesteld en is volledig aan de Oostendse kunstenaar gewijd. De Vlaamse Kunstcollectie is het samenwerkingsverband van drie kunsthistorische musea in Vlaanderen: het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Groeningemuseum in Brugge en het Museum voor Schone Kunsten in Gent. De organisatie heeft de internationale promotie van de Vlaamse kunstcollecties als decretale opdracht. De nieuwe website kadert in een clusterwerking van de VKC waarbij jaarlijks rond specifieke kunsthistorische thema’s met relevante Vlaamse partners wetenschappelijk onderzoek en tentoonstellingen worden voorbereid, websites worden opgezet en internationale colloquia worden georganiseerd.

Het is voor het eerst dat Vlaanderen zo’n omvattende en tegelijk toegankelijke website over een vrij recente kunstenaar lanceert. Ook in het buitenland zijn dergelijke initiatieven vanuit de museale wereld eerder zeldzaam. Dit virtuele museum wil de bekendheid met het oeuvre en de persoon van Ensor wereldwijd nog aanwakkeren. Daarom is de site zowel in het Nederlands als in het Engels opgemaakt. Ook de domeinnaam heeft verschillende relevante internationale extensies (.eu, .fr, .nl, .us, .jp, .de) om de vindbaarheid te optimaliseren. De drie vaste partnermusea van de VKC beschikken samen over de meest representatieve verzameling van werken van Ensor. Ook de uitgebreide collectie van Mu.ZEE in Oostende werd in het project betrokken. Andere partners zijn Archiefbank Vlaanderen, Letterenhuis Antwerpen, Lukas-Art in Flanders vzw en FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw.

De nieuwe website licht het leven en oeuvre van Ensor uitvoerig toe en staat stil bij bepaalde aspecten van het Ensoronderzoek. De site zal regelmatig aangevuld worden met nieuwsberichten en bijkomende invalshoeken. Ensor. Een online museum heeft niet de pretentie om volledig te zijn. Wel wordt een uitbreiding van het partnerschap en de medewerkers nagestreefd. De VKC wil tevens een community rond het oeuvre van Ensor opzetten. Elke geïnteresseerde kan zich aanmelden op de site en zelf zijn eigen favoriete collectie samenstellen. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege en kunstenaar Roger Raveel zijn de eerste gidsen. Web 2.0-applicaties zijn voorzien om de website een zo ruim mogelijke weerklank te geven.

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Een website die de krachten van belangrijke Vlaamse spelers in het onderzoek rond Ensor bundelt, is uniek. Dit jaar staan nog minstens twee soortgelijke websites gepland: de Vlaamse primitieven en George Minne. Deze virtuele musea haken naadlos in op twee pijlers van mijn beleidsnota: digitalisering en internationalisering. De Vlaamse Kunstcollectie toont zich hiermee een baanbreker voor verschillende digitaliseringsprojecten in het Vlaamse culturele erfgoedveld. De lancering van deze website is meteen een waardige afsluiter van het Ensorjaar.”

Bron: Persbericht Vlaams minister Joke Schauvliege