'Lullabies' registreert slaapliedjes rond Middellandse Zee

Klein meisje met pop - project 'Lullabies'Slaapliedjes zijn een belangrijk deel van ons erfgoed maar vreemd genoeg is niemand ooit op het idee gekomen ze systematisch te registeren. Muzikante Eva Schampaert en archeoloog Bas Bogaerts gaan dat de komende drie maand wel doen. Met de motorfiets trekken ze vanaf zaterdag 18 april de hele Middellandse Zee rond om slaapliedjes op te nemen bij mensen thuis. Nadien gaan ze ook in België opnames maken. 'Lullabies' is een uniek erfgoedproject, dat op de medewerking van onder meer de AB, Lannoo, Campo en Volkskunde Vlaanderen kan rekenen.

Eva Schampaert en Bas Bogaerts vertrekken op zaterdag 18 april in Gent voor een bijzondere reis. Gedurende meer dan drie maanden – honderd nachten, is hun bedoeling – trekken ze met hun motorfiets de hele Middellandse Zee rond, van Zuid-Europa naar Noord-Afrika en zo weer naar Zuid-Europa. Overal gaan ze bij mensen thuis aankloppen met slechts één eenvoudige vraag: of ze een slaapliedje willen inzingen in hun digitale opnametoestel. Na hun terugkeer eind juli zetten Schampaert en Bogaerts hun opnamesessies verder in België, zowel bij autochtone als allochtone Belgen. Ondertussen kan iedereen ook zelf slaapliedjes toevoegen aan het project via de website.

Door in verschillende landen en culturen slaapliedjes te verzamelen hopen Schampaert en Bogaerts verschillen en gelijkenissen te ontdekken. De slaapliedjes van Belgen die uit het Middellandse Zeegebied afkomstig zijn, kunnen ook duidelijk maken hoe slaapliedjes evolueren als gevolg van migratie.

De reis
De reis brengt Schampaert en Bogaerts in maar liefst achttien landen: Frankrijk, Italië, Slovenië, Kroatië, Bosnië, Servië, Macedonië, Albanië, Griekenland, Turkije, Syrië, Jordanië, Egypte, Libië, Tunesië, Marokko, Spanje en Portugal. Om veiligheidsredenen laten ze Algerije links liggen: om van Tunesië in Marokko te komen maken ze met de boot een omweg via Sicilië, Sardinië en Barcelona.
Op hun eerste etappe, op zaterdag 18 april, rijden ze naar de Ardennen, en worden ze vergezeld door een dertigtal sympathisanten op de motorfiets.

Lullabies
De reis van Schampaert en Bogaerts is slechts het begin van Lullabies, een project rond slaapliedjes dat tot de lente van 2010 duurt. Na hun terugkeer gaan ze op verschillende manieren met hun materiaal aan de slag: met een toonmoment, een boek, wellicht een cd en een concert, en natuurlijk de website.

De AB in Brussel gaat het project vanaf augustus integreren in zijn project rond Alan Lomax, de Amerikaan die tientallen jaren de Verenigde Staten rondtrok en een schat aan liedjes verzamelde. In het Gentse kunstencentrum Campo komt er dit najaar een toonmoment. Uitgeverij Lannoo brengt volgend jaar een boek uit over het project met veel fotomateriaal van de reis rond de Middellandse Zee.

slaapkindjeslaap.be
De kern van het hele project wordt de website slaapkindjeslaap.be. Die komt in de loop van de reis online. Schampaert en Bogaerts gaan er het opgenomen materiaal online zetten. Bovendien zal iedereen er zijn eigen slaapliedjes kunnen uploaden. Een eenvoudige opname met een webcam volstaat al. slaapkindjeslaap.be moet een unieke verzameling slaapliedjes worden, een mooi voorbeeld van user generated content. Volkskunde Vlaanderen, bekend van zijn verzamelprojecten rond volkscafés en feesten en vieringen, ondersteunt de website.

Eva Schampaert en Bas Bogaerts
Eva Schampaert is muzikante. Ze speelt percussie bij onder meer Yasmine, Gabriel Rios, Lalalover en Mrs Hyde. Bas Bogaerts, archeoloog van opleiding, is voorzitter van de vzw Playing the Past, een organisatie die met nieuwe manieren van erfgoedvisualisatie experimenteert en daarvoor onder meer gebruik maakt van de 3D-technologie van videogames. Schampaert en Bogaerts wonen samen in Mariakerke (Gent).

Meer informatie: website slaapkindjeslaap

Bron: Lullabies

Lullabies
Bas Bogaerts
Eva Schampaert