Lancering mobiele publieksapplicatie in het M HKA

M HKA, Enrico David en het M HKA

Met de lancering van een unieke mobiele publieksapplicatie laat het M HKA, het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, de kunstwerken uit de tentoonstelling A RUA / DE STRAAT voor het eerst op een unieke manier tot leven komen. De toepassing werd volledig door het museum zelf ontwikkeld en is als webapplicatie toegankelijk via alle gangbare modellen smartphones en tablets. Naast de kunstwerken worden ook QR-markers (dit zijn 2D-barcodes) aangebracht zodat de informatie heel snel kan worden teruggevonden. Bij elk werk zijn behalve meertalige informatie over werk en uitvoerders tal van multimediale extra’s voorzien - kunstenaars die hun werk zelf toelichten, video’s, webpagina’s en andere gerelateerde documentatie. Het museum deelt via deze weg heel wat bijkomende achtergrondinformatie bij de tentoonstelling die het publiek anders onthouden blijft.

Bezoekers kunnen gebruikmaken van de eigen smartphone of tablet. Voor bezoekers zonder toestel stelt het museum een aantal in de bezoekersbankjes ingebouwde iPads ter beschikking. Ook de museumgidsen beschikken voortaan over iPads en integreren de multimediale toepassing in hun gidsbeurten.

Het museum voorziet toegang onder de vorm van een volledig vernieuwd en performant wifi netwerk, dat vrij toegankelijk en beschikbaar is in het ganse museum en het M HKAFE. Met dit netwerk wil het museum zich verder profileren als sociale ruimte. Tegelijk maakt het systeem het zo ook mogelijk voor buitenlandse toeristen om de applicatie te gebruiken zonder hiervoor een dure 3G roaming te moeten aanspreken.

De mobiele publiekstoepassing kadert binnen een grotere digitale ontwikkeling die het M HKA voor de gehele museumwerking uitbouwt. De toepassing die voor de tentoonstelling A RUA / DE STRAAT voor het eerst ingezet wordt put zijn inhoud uit de in huis ontwikkelde M HKA ensembles, een intern breed gedragen multimediaal werkinstrument dat medewerkers toelaat om diverse betekenislagen te creëren rond kunstwerken en kunstenaarspraktijken. De kennis en inzichten van curatoren, medewerkers collectie, productie en publiekswerking, maar ook kunstenaars en externe onderzoekers worden voortaan ondergebracht in M HKA ensembles. Op die manier kan de kennis uit het hart van het museum voortaan ook met één klik doorstromen tot in de tentoonstellingszalen.

Verwacht wordt dat de digitale ondersteuning ook voor toekomstige tentoonstellingen zal worden ingezet.

Bron: M HKA

Foto: Enrico David en het M HKA, (c) M HKA
 

mobiele digitale toepassingen