Olympische Spelen en Erfgoeddag 2025: Game On!

ADVN - Olympische matinee

Nu de Olympische Zomerspelen Parijs 2024 de wereld steeds opnieuw inspireren en verbinden, kijken wij alvast vooruit naar Erfgoeddag 2025. Onder het motto 'Game On!' staat die bijzondere dag voluit in het teken van sport en erfgoed. Een unieke gelegenheid om te ontdekken hoe sport onze geschiedenis en cultuur heeft gevormd.

Olympische matinee

ADVN | archief voor nationale bewegingen organiseert op zaterdagochtend 3 augustus een heuse olympische matinee. Want wist u dat het huidige schoolgebouw waarin het ADVN huist tijdens de Olympische Spelen van 1920 dienst deed als een geïmproviseerd sporthotel?

In de koudste en natste augustusmaand van de 20e eeuw verbleven meer dan 200 Engelse atleten vier weken lang in de zogenaamde 'Jufferschool'. De school werd omgetoverd tot een tijdelijk olympisch minidorp waar de Britse en Ierse equipe konden eten, slapen, trainen en rusten. Het historische pand herbergt dus een schat aan olympische verhalen die het verdienen om opnieuw verteld te worden.

Op 3 augustus neemt ADVN u tussen 10.30 en 12.00 uur mee terug in de tijd met boeiende verhalen en een ontroerende film.

Op het programma

  • Geschiedenis van de Olympiade: sportsocioloog Jasper Truyens, auteur van Antwerpen 1920, deelt de fascinerende geschiedenis van deze editie. Truyens' boek over de Olympische Spelen van 1920 belicht niet alleen de introductie van de olympische vlag en de eerste olympische eed, maar ook de overwinning van de Belgen in de voetbalfinale. Tijdens zijn toelichting ontdekt u de minder bekende verhalen die deze Spelen zo bijzonder maakten.
     
  • Documentaire Een medaille op de kast: Jeannine Weyers presenteert haar creatieve documentaire over het olympisch avontuur van haar grootvader, turner Domien Jacob. Geïnspireerd door de film Chariots of Fire besloot Weyers een documentaire te maken ter ere van haar grootvader, die zilver won tijdens de Olympische Spelen. Deze documentaire biedt een ontroerende blik op zijn leven en prestaties.

De ochtend wordt afgesloten met een koffie en een gezellige babbel, waarbij u de kans hebt om na te praten en vragen te stellen.

Deze activiteit is gratis, maar inschrijven is verplicht. Lees meer via www.advn.be

Podcast | De olympische zomer van 1920 

ADVN qr-code

Wil u graag al wat meer weten over de link tussen de Antwerpse stadsscholen en de Olympische Spelen van 1920?

Beluister dan deze podcast door de QR-code hiernaast te scannen.

Artikel | De Olympische Spelen en het ADVN-gebouw

ADVN-Mededelingen

In ADVN-Mededelingen verscheen een aantal jaren geleden een bijdrage over de Olympische Spelen en het ADVN-gebouw.

Via deze link komt u bij het artikel.


 

Erfgoeddag 2025 belooft een onvergetelijke viering te worden van onze rijke sportgeschiedenis en de invloed ervan op onze cultuur. Mis deze kans niet om deel uit te maken van deze bijzondere dag en laat u inspireren door de verhalen van vroeger en nu.

Zet zondag 27 april alvast in uw agenda en bereid u voor op een historische en inspirerende ervaring!

Game On!

Foto: ADVN

Seppe Van Pottelbergh