Persbericht lancering FARO

FARO openingOp 29 februari 2008 opent de Priem officieel de deuren in het hartje van Brussel. Daar werken sinds 1 februari 2008 diverse steunpunten van de Vlaamse Gemeenschap, namelijk Cultuur Lokaal, het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken en het kersverse FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed samen.

De schrikkeldag is tegelijkertijd ook de grote startdag van FARO waarbij de nieuwe website www.faronet.be officieel gelanceerd wordt. FARO staat ter beschikking voor de hele cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen: musea, archieven, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, volkscultuur, erfgoedverenigingen,… Kortom, iedereen die met roerend en immaterieel erfgoed bezig is.

FARO is ontstaan uit de fusie op 1 januari 2008 van twee steunpunten, het Vlaams Centrum voor Volkscultuur vzw en Culturele Biografie Vlaanderen vzw. Het nieuwe steunpunt neemt de centrale ondersteunende rol op in de sector van het roerend en immaterieel erfgoed, waarvoor de Vlaamse regering op 22 februari jongstleden het gloednieuw erfgoeddecreet heeft goedgekeurd en naar het parlement ter bespreking heeft doorgestuurd. Zowel praktijkontwikkeling, praktijkondersteuning en beeldvorming en communicatie, het ondersteunen van allerlei partners in de cultureel-erfgoedsector, alsook grote initiatieven zoals Erfgoeddag, de Week van de Smaak, In-fusion of Expo ’58 weerspiegelen de ambities en werkzaamheden van het nieuwe steunpunt. FARO krijgt een bijzondere rol om het hoogst innovatieve erfgoeddenken waarmee Vlaanderen een ambitieuze plaats in de wereldwijde voorhoede nastreeft, mee te begeleiden en te ontwikkelen.

Dat deze erfgoedsector in de ‘glokale’ wereld van de 21e eeuw voor grote uitdagingen staat én zich bovendien razendsnel uitbreidt, illustreert FARO aan de hand van een feestelijk openingsprogramma met onder meer een nieuw wafelrecept van topkok Peter Goossens, een lezing van de Nederlandse professor Willem Frijhoff, een debat met jonge historici, openingstoespraken en een compositie voor Decaporgel van Walter Hus. Op dit alles bent u van harte uitgenodigd.

Het volledige persbericht én persdossier vindt u in bijlage.

 

pers