Projectoproep 'Hoe maakt u het?'

Hoe maakt u het? Erfgoeddag 2019

De Vlaamse Gemeenschapscommissie lanceert een projectoproep over ambachten. Tot 15 april 2019 kan u als vakman, vakvrouw of als vereniging een subsidie van maximum 1.500 euro aanvragen voor een project waarin u mensen laat kennismaken met de passie voor uw ambacht. Een mooie kans om nog een stap verder te gaan met uw Erfgoeddag-activiteit.

Waarom deze projectoproep?

Brussel heeft een lange geschiedenis als aantrekkingspool voor ambachtslieden uit alle uithoeken van Europa. Al tijdens de middeleeuwen zochten vakmensen de stad op om er te werken, hun producten te verkopen en netwerken te vormen. Vandaag is Brussel een kosmopolitische stad die mensen uit de hele wereld aantrekt, waaronder heel wat vakmensen. Met de oproep ‘Hoe maakt u het?’ wil de Vlaamse Gemeenschapscommissie Brusselse vakmensen die hun ambacht met veel passie beoefenen een financieel steuntje bieden om hun ervaring en kunde te delen met een publiek.

Waarom staan ambachten in de kijker?

Ambachten leert u meestal niet op de schoolbanken, maar krijgt u mee door te oefenen en te leren van anderen. Het gaat over vaardigheden die wortels hebben in traditie. Het is kennis die vaak wordt overgeleverd van meester op leerling en die u al doende leert. Ambachten zijn erfgoed dat vooral in de hoofden en handen zit van mensen. Om ervoor te zorgen dat die traditionele vaardigheden worden doorgegeven aan toekomstige generaties is het belangrijk om mensen te blijven aanmoedigen. Met deze projectoproep hopen wij dat de vlam in de pan slaat. Of tenminste toch een vuurtje wordt gestookt. Voor welk ambacht dan ook.

Zin om mee te doen?

Campagnebeeld Erfgoeddag 2019

Zelf geen vakman of -vrouw maar wel zin om kennis te maken met een ambacht? Met als thema 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Zet zondag 28 april alvast met stip in uw agenda!

Foto: Inspiratiesessie Erfgoeddag 2019, 15 oktober 2018 in Halle. (c) FARO
Bron tekst: Erfgoedcel Brussel 

Michelle Van Meerhaeghe