Op zoek naar hertog Hendrik

Restauratie van het praalgraf (c) M Leuven

M Leuven start als allereerste museum een eigen podcast. Moving Henry wordt een audioverhaal in vijf afleveringen dat u kunt beluisteren via uw smartphone. De hoofdrol is weggelegd voor Hendrik I, de eerste hertog van Brabant.

Hendrik, wie? 

Als eerste hertog van Brabant kent Hendrik I (ca. 1165-1235) een bewogen leven vol kruistochten en intriges, opstanden, machtsspelletjes en heel wat jonkvrouwen. Hij heeft rechtstreekse linken met zowel het Franse, Engelse als Duitse hof.

Zijn grafmonument verhuist in de loop der jaren meermaals van plek in de Leuvense Sint-Pieterskerk. Momenteel werkt M Leuven volop aan een nieuwe permanente tentoonstelling Tussen Hemel en Aarde - Beleef Het Laatste Avondmaal van Dieric Bouts. Daarin zal Hendrik I eindelijk een vaste rustplaats krijgen in de kapel tegenover zijn eerste vrouw en dochter. Maar voor het zover is, wordt het graf zorgvuldig onderzocht en gerestaureerd door het museum en IPARC. Voor M Leuven meteen dé kans om het levensverhaal van deze illustere Hendrik uit de doeken te doen.

Luistert u ook?

De podcastreeks vertelt het bewogen verhaal over de verhuis en de restauratie van het praalgraf van Hendrik I. De eerste aflevering volgt de experten die het praalgraf in de Sint-Pieterskerk ontmantelen, restaureren en onderzoeken. Het graf zou leeg moeten zijn, want de beenderen van Hendrik worden bewaard in de crypte. En dan blijkt er naast een Cola Light-blikje uit de jaren 80 ook een zinken doos te liggen. Met beenderen die niet van Hendrik I zijn.

Moving Henry bestaat uit vijf afleveringen van telkens 30 minuten. De reeks is helemaal gratis en verschijnt tweewekelijks op Spotify, iTunes, Podcast Addict en Soundcloud. 

Via deze link ontdekt u alle verdere details. In dit persbericht legt M Leuven uit waarom het kiest voor deze formule. De podcast is een productie van M en Patrick Dooms van audioproductiehuis Sonhouse.

Foto: Restauratie van het praalgraf (c) M Leuven

Michelle Van Meerhaeghe