FARO lanceert de Vlaamse Waterposter

Opruimen na wateroverlast (c) Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Samen met de collega's van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) maakte FARO een Vlaamse versie van de zogenaamde Waterposter. Deze infographic is een herwerking van de door RCE ontworpen affiche Waterbewust worden-zijn-doen in 5 stappen en helpt erfgoedbeheerders om hun erfgoed en collecties beter te beschermen tegen water.

Een verwittigd mens ...

De Waterposter laat u aan de hand van vijf stappen zien wat u als erfgoedbeheerder kunt doen om u voor te bereiden op een overstroming of wateroverlast door extreme regenval. 

Dat lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar toch houdt u beter ernstig rekening met dit soort scenario’s. Door de klimaatverandering worden de winters immers steeds 'natter', met een stijgende waterspiegel in stromen en rivieren tot gevolg. In de zomermaanden daarentegen komen steeds vaker periodes van langdurige droogte voor, afgewisseld met momenten van extreme regenval. Water dat tijdens zo'n stortregens niet in de bodem kan doordringen of door riolering kan worden afgevoerd, zoekt elders zijn weg. De kans dat erfgoed in zo'n situaties met water in aanraking komt, neemt dan ook toe.

Zoals zo vaak geldt ook hier het motto 'beter voorkomen dan genezen'. Wilt u weten welke preventiemaatregelen u kunt nemen bij een dreigende overstroming of hevige neerslag? Of wat u moet doen als het water daadwerkelijk binnenstroomt en uw collectie toch nat is geworden? Download dan hier de Vlaamse versie van de Waterposter.

Over water: de studiedag

Hebt u liever een papieren versie die u aan de muur kunt hangen? Kom dan naar de studiedag Erfgoed en de 4 elementen: water, die op 22 november wordt georganiseerd in het STUK in Leuven. We geven u er dan graag eentje cadeau. Inschrijven kan nog tot 15 november. Snel zijn is dus de boodschap! 

Op deze studiedag ontdekt u bovendien ook hoe het Louvre in Parijs zich tegen toekomstige overstromingen van de Seine wapent. Een voorsmaakje krijgt u in dit filmpje:


Foto: Opruimen na wateroverlast (c) Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Jürgen Vanhoutte