Wikipedia krijgt stevige injectie erfgoedfoto's

De Pikkeling, Meldert, 2018. Herman Van de Broeck, CC-BY-SA-4.0

Liefst 4.300 nieuwe foto’s van erfgoed in al zijn vormen werden de voorbije maanden op Wikipedia opgeladen, in het kader van de fotowedstrijd Wiki Loves Heritage. Een duidelijk signaal van grote betrokkenheid en passie voor het Vlaamse erfgoed.

Wikipedia is een van de meest gebruikte websites ter wereld. De online encyclopedie valt niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. De informatie over ons erfgoed is helaas vaak onvolledig. Om hier iets aan te doen sloegen de Vlaamse overheid - Departement Cultuur, Jeugd en Media en Agentschap Onroerend Erfgoed - Wikimedia Belgium, PACKED, FARO en Herita de handen in elkaar voor het project Wiki Loves Heritage.

4.300 foto's

Om het initiatief kracht bij te zetten, werd een Wikipedia-fotowedstrijd gelanceerd. Topfotograaf Michiel Hendryckx, zelf Wikipedia-adept van het eerste uur, gaf het goeie voorbeeld en daagde Vlaanderen uit om massaal erfgoedfoto’s te maken. De wedstrijd kaderde meteen ook in het Europees Erfgoedjaar. Iedereen kon tot 15 november 2018 foto's maken van erfgoed in Vlaanderen en deze - onder een vrije licentie - opladen op Wikipedia. Mét succes. Meer dan 4.300 foto’s, waarvan meer dan 2.500 foto’s van erfgoed in Vlaanderen en Brussel, werden opgeladen.

De nieuwe foto’s werden alleen al in januari liefst 687.178 keer bekeken. Met andere woorden: Wikipedia is en blijft een krachtig kanaal voor het verspreiden van erfgoed, voor het verhogen van de bekendheid en voor het versterken van het draagvlak.

Grote betrokkenheid

Uit de nieuwe beelden koos een jury achttien winnende foto’s van twaalf verschillende fotografen. Negen foto’s tonen onroerend erfgoed, de andere negen brengen roerend en immaterieel erfgoed in beeld. De winnaars werden zaterdag 23 februari  voorgesteld in FOMU – Fotomuseum Antwerpen.

Uit het juryverslag: "Het aantal foto’s wijst op een grote betrokkenheid van de bevolking. Over het algemeen wordt er een weinig gediversifieerde blik op erfgoed geboden. Hier is er werk aan de winkel voor de erfgoedsector om het heersende beeld over erfgoed, dat nog te weinig meerstemmig is, bij te stellen. De jury was onder de indruk van de kwaliteit van de ingestuurde foto’s." 

Door content onder een vrije licentie te doneren, wordt de online zichtbaarheid en bruikbaarheid ervan enorm verhoogd. Op Wikipedia én daarbuiten. Een vrije licentie houdt namelijk de expliciete toestemming in om content te kopiëren, bewerken en te verspreiden. Deze bredere spreiding levert dan weer een grotere bekendheid en bijgevolg, een sterker draagvlak op. Iets waar het elke erfgoedorganisatie om te doen is. Bovendien is het makkelijker dan het klinkt en levert het snel resultaat op.

Benieuwd naar de winnende foto’s? Surf naar Wikimedia voor een overzicht.

Bron: Persbericht Departement CJM
Foto: De Pikkeling, Meldert, 2018. Herman Van de Broeck, CC-BY-SA-4.0

faro