Steigers voor het leven

Scaffolding for Life © Lynn Setterington

De komende maanden laat FARO u kennismaken met enkele cultuurprofessionals en onderzoekers uit alle hoeken van de wereld, die hun inzichten en ervaringen delen tijdens tijdens Cultural Heritage for Mental Health op 10 en 11 december 2020 in Museum Dr. Guislain in Gent. Met een zelfgemaakte video stellen ze zichzelf en hun bijdrage aan u voor.

Een van de sprekers is de internationaal gerenommeerde textielkunstenares Lynn Setterington.

Geen gezondheid zonder geestelijke gezondheid

In haar werk onderzoekt Lynn maatschappelijke vraagstukken en buigt ze zich over de vraag hoe naaiwerk kan worden gebruikt om mensen en gemeenschappen te ondersteunen. Haar dekbedden en doeken worden getoond in heel wat musea, waaronder V&A, Denver Museum, International Quilt Museum en Whitworth Art Gallery. Lynn Setterington is ook senior lecturer Textiles in Practice aan de Manchester School of Art.

Tijdens de conferentie gaat Lynn in discussie over het project Scaffolding for Life ('Steigers voor het leven'). Dat maakt gebruik van een archief van quilts of lappendekens als inspiratie voor een ​​creatieve samenwerking op het gebied van welzijn en gezondheid. Het project richtte zich in het bijzonder op de geestelijke gezondheid van mannen in de bouwsector.

In samenwerking met de steigerfirma Conlon Construct en de liefdadigheidsorganisatie Mates in Mind werd een steiger aan de Ormond Building van de Manchester Metropolitan University bekleed met een steigernet. De tekst "There is no health without mental health" die op het net werd aangebracht, was tegelijkertijd een mooie manier om het stigma rond geestelijke gezondheidsproblemen te doorbreken.

In dit filmpje vertelt Lynn Setterington u meer over Scaffolding for Life:


Foto: Scaffolding for Life © Lynn Setterington

Bart De Nil