Meehelpen aan cultureel-erfgoedprojecten via crowdsourcing

Vrijwilliger Itinera Nova aan het werk © Bart De Nil

Hebt u te midden van al het coronanieuws nood aan een manier om uw energie positief te kanaliseren? Dan is online meehelpen aan cultureel-erfgoedprojecten misschien wel iets voor u. Mia Ridge van The British Library schreef er alvast een mooie blog over. Daarin klinkt het als volgt: 

You can call it ‘online volunteering’ or ‘crowdsourcing’, but the key point is that these projects offer a break from the everyday while contributing to a bigger goal.”

Op haar website bundelt Ridge een aantal internationale crowdsourcingprojecten in een lijst, die ze regelmatig bijwerkt.

Word online vrijwilliger!

Ook in Vlaanderen zijn er instellingen die virtueel beroep doen op 'the crowd' ofwel 'de gemeenschap' om hun collectiebeschrijvingen te verrijken. Enkele voorbeelden.

In het project Itinera Nova digitaliseert en ontsluit het stadsarchief van Leuven sinds 2009 zijn omvangrijkste archiefbestand: de 1.128 registers van de Leuvense schepenbank (1362-1795). Zowel de digitalisering als het transcriberen gebeuren door een gemeenschap van ruim vijftig actieve, enthousiaste vrijwilligers.

Vele Handen is een gebruiksvriendlijk platform waarop heel wat interessante crowdsoucingprojecten van Vlaamse en – vooral – Nederlandse archieven verzameld staan. Het volstaat om u aan te melden, een project uit te kiezen en vervolgens te beginnen. U kunt aan verschillende projecten tegelijk meewerken. Zo kunt u de persoonlijke dossiers van landlopers die naar Wortel- of Merksplas-Kolonie werden gestuurd, mee helpen ontsluieren. Misschien ontdekt u wel een voorvader die in de Kolonie verbleef? Of u kunt tekstaffiches uit de Eerste Wereldoorlog doorzoekbaar maken. De tekstaffiches waren voor de bezetter het middel bij uitstek om te communiceren met de bevolking.

Sinds 2017 doet ook de Plantentuin Meise een beroep op het brede publiek. Op www.doedat.be kunt u hen helpen bij hun wetenschappelijk en cultureel onderzoek door etiketgegevens van specimens en objecten te ontsluiten, teksten en gegevens van historische documenten in te voeren of dieren op foto’s te zoeken en te identificeren.

Creëer een online community

Heeft ook uw collectiehoudende erfgoedinstelling zin om te starten met crowdsourcing? Dan is het misschien nu het geknipte moment om daarover na te denken. U kunt zich alvast laten inspireren door de bestaande projecten. Voor wie zich wil verdiepen in de materie is er het naslagwerk van Mia Ridge, Crowdsourcing our cultural heritage. Daarnaast vindt u heel wat tips in het rapport Crowdsourcing en cultureel erfgoedhet resultaat van het pilootproject over crowdsourcing en tagging van Huis van Alijn en het Departement Cultuur, Jeugd en Media uit 2011.

COVID-19: informatie voor de cultureel-erfgoedsector

Bent u professioneel of vrijwillig aan de slag in de cultureel-erfgoedsector en bent u op zoek naar informatie over de coronacrisis? Surf dan snel naar faro.be/corona, een themapagina waarop u alle relevante informatie gebundeld terugvindt. 

Foto: vrijwilliger Itinera Nova aan het werk © Bart De Nil

Bart De Nil