Jens Bertels laureaat Ger Schmookprijs 2017

Jens Bertels

Tijdens zijn stage in het ADVN in Antwerpen verdiepte Jens Bertels zich in de omgang met controversieel archief. Dit resulteerde in het proefschrift Erfgoed en erfgoedgemeenschappen verbonden aan maatschappelijk complexe contexten: de omgang met controversieel archief waarmee hij de graad van Master in de Archivistiek behaalde. Zijn inspanningen werden op 15 maart, tijdens de algemene ledenvergadering van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD) gehonoreerd met de Ger Schmookprijs 2017.

Hoewel het niveau van alle inzendingen zeer hoog lag besloot de jury unaniem om de prijs aan Jens toe te kennen. Volgens de jury snijdt Jens met dit onderwerp een maatschappelijk relevant thema aan. Hij overstijgt hiermee de archivistiek, waardoor zijn werk niet alleen voor het ADVN, maar voor de hele sector van waarde is. Hij schrijft zeer bevattelijk en goed geargumenteerd, en getuigt daarbij van veel maturiteit. En hij komt met een relevante set aanbevelingen.

Jens werkt momenteel in het Archief en Museum voor het Vlaams te Brussel (AMVB). Zijn bevindingen en aanbevelingen zullen binnenkort worden gepubliceerd in het tijdschrift META.

Foto: Jens Bertels, VVBAD

Bart De Nil