Het verbinden van mensen, plaatsen en dingen in Melle

Asset mapping Melle

Bij een avondactiviteit met vrijwilligers is het altijd een beetje bang afwachten hoeveel mensen er komen opdagen. Zeker tijdens deze donkere winterdagen is de opkomst hoogst onzeker. Gisteravond hadden we echter geen enkele reden om ons zorgen te maken. In het gemeentemuseum van Melle kwamen immers zo'n vijftien zeer geïnteresseerde personen opdagen om in het kader van het piloottraject Van gemeentemuseum naar gemeenschapsmuseum te brainstormen over mogelijke acties.

Asset mapping!?

Om op een interactieve en gezellige manier ideeën voor acties te sprokkelen, maakten we gebruik van asset mapping. Dit is een creatieve werkvorm waarbij de deelnemers de  assets definiëren en letterlijk delen op een kaart van de gemeente of buurt. Die assets kunnen letterlijk alles van waarde of van betekenis zijn, zoals mensen, verenigingen, plaatsen, cultureel erfgoed ...

Asset mapping is een zeer efficiënte methode om ‘verborgen’ diensten, activiteiten en plaatsen te ontdekken, om discussies over welzijn en de gemeenschap te stimuleren, om mensen te laten nadenken wie deel uitmaakt van hun lokaal netwerk en hoe dat eruitziet, hoe ze gebruikmaken van lokale diensten en hoe ze communicatie delen en ideeën ontwikkelen. Belangrijk is ook dat asset mapping letterlijk alle deelnemers aan het woord laat.

Dingen van waarde in Melle

Om de groep vertrouwd te maken met het idee dat we allemaal lokale assets gebruiken om zowel lichamelijk als geestelijk in goede gezondheid te blijven, begonnen we met de vraag: "Wat doet u om 'goed' te blijven?". De deelnemers deelden allerlei zaken op de kaart van Melle: hobby’s die ze beoefenen, pintjes drinken op café, wandelen in het natuurgebied of langs de Schelde, naar de bibliotheek gaan, met mensen praten en dingen organiseren in de wijk, de activiteiten van hun vereniging, een stamboom maken of bidprentjes catalogeren in het archief, enzovoort, enzovoort.

Daarna mocht iedereen acties bedenken voor hulpbehoevende ouderen en hun mantelzorgers, waarbij ze de assets in de gemeente koppelen aan cultureel erfgoed. Met resultaat, want de brainstorm leverde zo'n vijftien concrete ideeën op, gaande van het organiseren van huisbezoeken met een platendraaier, gezelschapsspellen spelen in het museum, kerken gebruiken als ruimtes voor bepaalde activiteiten of aangepaste interactieve natuurwandelingen met verhalen, enzovoort.

Uit alle ideeën destilleren we binnenkort een zestal concrete acties. Parallel daaraan is het de bedoeling om outreach-materiaal te ontwikkelen met objecten uit de collectie van het gemeentemuseum; vrijwilligers, zorgverleners, animatoren en mantelzorgers opleiden om deze te gebruiken én een van de museumkamers omvormen tot een polyvalente ‘open depot-, werk- en workshopruimte’ voor het organiseren van activiteiten in situ.

U kan enkele sfeerbeelden van de asset mapping avond in Melle hier bekijken.

Bart De Nil