De toekomst van het archief

Cover Visietekst Nationaal ArchiefOp zondag 28 september presenteerde Martin Berendse, directeur van het Nationaal Archief in Nederland, het Visiedocument van het Nationaal Archief. Hiermee opende hij tegelijk de Week van het Nationaal Archief. Het document kreeg als titel 'Nationaal Archief nu en over vijf jaar. Morgen is vandaag al verleden tijd' mee.

Over vijf jaar wil het Nationaal Archief bestaan uit een fysiek en een digitaal archiefgebouw: "In eigen gebouw wordt het nationale erfgoed op traditionele dragers (papier, perkament, celluloid enz.) deskundig en veilig bewaard. In het digitale Nationaal Archief wordt digitale informatie deskundig en veilig bewaard en tegelijk een snelle toegang verleend tot de oorspronkelijke archieven. Er komt een gedifferentieerd dienstenpakket: van de beleving van het verleden (tentoonstellingen, lezingen, debatten, workshops, themasites, publicaties, enz.) tot actief onderzoek (beeldbank, educatieprojecten, begeleid onderzoek, werkcolleges enz.)."

Om dit te bereiken worden in het Visiedocument een reeks van ambitieuze speerpunten gefomuleerd die het Nationaal Archief in nauw overleg met al haar stakeholders zal uitwerken in het volgende beleidsplan. De toekomstvisie van het Nationaal Archief geeft een goed beeld hoe de archiefsector in de komende jaren zal evolueren. Het hoeft geen betoog dat het digitaal luik steeds belangrijker zal worden. Het digitaal archiveren en beschikbaar stellen van documenten langs het internet zal immers een kerntaak worden van archieven.
Hopelijk werkt deze toekomstvisie ook inspirerend in Vlaanderen.
Hieronder kan u de speech van Martin Berendse en het Visiedocument downloaden.

Bart De Nil
archieven
Lezing of presentatie