Brussel archiveert spontane herdenkingen 22 maart

Brussels Stadsarchief

Net als het stadsarchief van Parijs kort na de terroristische aanslagen van 13 november 2015, besliste ook het Brusselse stadsarchief om de boodschappen, gedichten en tekeningen die na de aanslagen van 22 maart 2016 door voorbijgangers werden achtergelaten bij informele gedenktekens zoals de Brusselse Beurs, te verzamelen en te archiveren.

Het archief droogde de documenten en maakte ze schoon. Daarna werd alles geordend volgens plaats en datum van verzameling en kon het materiaal gedigitaliseerd worden. Het archief nam bovendien ook foto's van de boodschappen die aan de Beurs met krijt op de muren of op de grond werden geschreven.

Deze unieke hedendaagse collectie is ondertussen ook online raadpleegbaar. Hiermee wil het stadsarchief de herinnering aan de spontane uitingen van solidariteit en mededogen intact te houden. Niet alleen voor de nabestaanden maar ook als bron die kan worden gebruikt in het onderwijs of voor wetenschappelijk onderzoek nu en in de toekomst.

Inspiratie uit de VS

De mosterd voor het capteren van het nationale sentiment na een aanslag komt uit de Verenigde Staten. Daar zette de Library of Congress na de aanslagen van 11 september 2001 het September 11, 2001 Documentary Project op poten. Van deze online collectie werd ook een educatief pakket gemaakt. De Library of Congress haalde haar inspiratie dan weer bij een gelijkaardig project dat het American Folklife Center opzette om de reactie van de Amerikanen te documenteren na de Japanse aanval op Pearl Harbor in 1941.

Foto: De Beurs, woensdag 23 maart 2016, Stadsarchief Brussel

Bart De Nil