Archieven en Web 2.0

Cover Geven en NemenDe Vlaamse archiefinstellingen hebben zich nog niet op het sociale web of web 2.0 gestort. Niet in het minst komt dit omdat de ervaring met blogs, tags, user generated content e.d.m. nog te beperkt is om te kunnen inschatten wat het hen kan opleveren.

In Nederland werd in 2007-2008, in opdracht van Erfgoed Nederland en de Taskforce Digitale Toegankelijkheid Archieven, het project Archief4all. Virtuele Onderzoeksruimte uitgevoerd. In dit project werd onderzocht hoe gebruikers digitale bronnen willen benutten en wat de impact is van het sociale web voor archiefinstellingen. Onder andere werden enkele webgebaseerde gereedschappen ontwikkeld: een module om gebruikers in staat te stellen een bestand van tags te voorzien, een module voor het transcriberen van bronnen en een module die het mogelijk maakt om bestanden van commentaar te voorzien.

Recent is door Archief4all. Virtuele Onderzoeksruimte ook het boekje 'Geven en nemen. Archiefinstellingen en het sociale web' uitgegeven. Zoals de auteur Yola de Lusenet in haar voorwoord schrijft is dit boekje: "geschreven als een handzame introductie tot Web 2.0, waarin ontwikkelingen in de informatievoorziening op het web worden geschetst in relatie tot de archiefsector. Het boekje wil lezers vooral aansporen nader te verkennen wat er voor spannends gaande is op het web. Alleen experimenten en evaluaties door de archiefinstellingen zelf kunnen duidelijk maken wat Web 2.0 voor de sector betekent. Na de les droogzwemmen in dit boekje komt het aan op durfals die de sprong in het diepe willen wagen."
Als een sprong in het diepe nog iets te ver gegrepen is, dan kunnen archivarissen die de smaak te pakken hebben zich ook aansluiten bij de webgemeenschap Archief 2.0.

Bart De Nil