Terugblik op de vorige edities van de Erfgoedweken
Snuister mee door enkele praktijkvoorbeelden
Met de vorige edities van de erfgoederen voor scholen lager en secundair onderwijs wist de erfgoedsector heel wat Erfgoedklasbakmomenten en vippakketten te realiseren. De Erfgoedklasbakmomenten? Dat zijn erfgoedmedewerkers die naar scholen trokken en daar een of meerdere lesuren overnamen. Daarmee bereikten ze samen tienduizenden leerlingen. Daarnaast konden scholen ook deelnemen aan gratis vipactiviteiten.
Uit de evaluatie achteraf bleek dat zowel Erfgoedklasbakken als leerkrachten vragende partij zijn om deze formule te herhalen. Leerkrachten waardeerden de vakexpertise, het enthousiasme en de passie van erfgoedwerkers. Daarnaast waren zij ook onder de indruk van de didactische kwaliteit. De lessen van de Erfgoedklasbakken sloten goed aan bij de leefwereld van jongeren, en gebruikten sterke methodieken. Met de vipactiviteiten kunnen leerlingen zich dan weer ontwikkelen in een heel andere leeromgeving, en dat zorgt voor kansen die er in de klascontext niet altijd zijn. We laten de volgende getuigenissen en filmpjes graag voor zich spreken.
Hoe kan u zelf ook met schools erfgoed aan de slag?
Schoolerfgoed is een ruim begrip. Zo is er het rijke patrimonium van uw school, maar evengoed kan het gaan over een kunstcollectie, foto's of een educatieve collectie zoals wereldbollen, landkaarten en andere educatieve hulpmiddelen. Daarnaast is er ook het immateriële erfgoed: tradities zoals de honderddagenviering, de eindejaarsreis en veel andere schoolverhalen. Samen hoort dit bij het collectieve geheugen van heel wat generaties leerlingen en (onderwijzend) personeel. Het zou jammer zijn als dit allemaal verloren gaat.
Weliswaar is het schoolpersoneel niet prioritair bezig met het bewaren en waarderen van dit erfgoed. U staat er echter niet alleen voor. Zo kunt u in uw omgeving ongetwijfeld een erfgoedorganisatie vinden die samen met u nadenkt over welk schoolerfgoed aandacht verdient en hoe. Via de Erfgoedkaart kunt u zien welke partners in de omgeving van uw school kunnen gecontacteerd worden. Via erfgoedcellen.be leert u wat erfgoedcellen zijn en u krijgt er ook een overzicht van de bestaande erfgoedcellen. Vindt u geen erfgoedcel in de buurt? Contacteer dan info@faro.be
Verlies zeker ook de leerlingen zelf niet uit het oog. Zij kunnen mee een rol spelen in de erfgoedwaardering. Benieuwd naar voorbeelden? Doe dan even inspiratie op met de volgende trajecten. Er zijn al heel scholen die u zijn voorgegaan; en deze piloottrajecten kunnen als voorbeeld dienen.