Hoe kan u nog aan de slag met schoolerfgoed?



Schoolerfgoed in de kijker zetten samen met een lokale partner
Schoolerfgoed is een heel ruim begrip. Zo is er bijvoorbeeld het rijke patrimonium van uw school, maar evengoed kan het gaan over een kunstcollectie, of een educatieve collectie (wereldbollen, landkaarten, en andere educatieve hulpmiddelen) en foto’s. Daarnaast is er ook het immateriële erfgoed: tradities zoals de honderddagenviering, de eindejaarsreis of andere excursies, en veel andere schoolverhalen. Samen hoort dit bij het collectieve geheugen van heel wat generaties leerlingen en (onderwijzend) personeel. Het zou jammer zijn als dit allemaal verloren gaat.
Weliswaar is het schoolpersoneel niet prioritair bezig met het bewaren en waarderen van dit erfgoed. U staat er echter niet alleen voor. Zo kan u in uw omgeving ongetwijfeld een erfgoedorganisatie vinden die samen met u nadenkt over welk schoolerfgoed aandacht verdient en hoe. Via de Erfgoedkaart kan u zien welke partners in de omgeving van uw school kunnen gecontacteerd worden. Via erfgoedcellen.be leert u wat erfgoedcellen zijn en u krijgt er ook een overzicht van de bestaande erfgoedcellen.
Naast de lokale erfgoedorganisaties zijn er nog mogelijke partners. Zo kan u een vrijwilligersbeweging op poten zetten. Meer informatie daarover vindt u bij Herita vzw. Verlies zeker ook de leerlingen zelf niet uit het oog. Zij kunnen mee een rol spelen in de erfgoedwaardering. Benieuwd naar voorbeelden? Doe dan even inspiratie op met de volgende trajecten. Er zijn al scholen die u namelijk zijn voorgegaan; en deze piloottrajecten kunnen als voorbeeld dienen.
Inspiratie opdoen bij bestaande trajecten rond schoolerfgoed
Slimerfgoed
Dit is een open netwerk dat erfgoed- en onderwijsorganisaties clustert rond schoolerfgoed. Op het online forum kunnen scholen en erfgoedorganisaties elkaar vinden en al hun ervaringen en vragen rond schoolerfgoed delen. Ze leveren interessante ideeën rond participatieve trajecten.
- Meer inspiratie vindt u hier.
Buurten met Erfgoed
Het project ‘Buurten met erfgoed’ neemt scholen mee op zoektocht naar het verhaal achter hun eigen omgeving. Want erfgoed vindt u overal: landschappen, gebouwen, opschriften, straatnamen, verhalen, recepten, gebruiksvoorwerpen ... Dit traject wil de banden tussen de scholen en het lokale erfgoed opnieuw aanhalen en structureel verankeren. Leraren werken hiervoor samen met lokale en regionale erfgoed-, cultuur-, en natuurmedewerkers.
- Interesse? De stuurgroep lanceerde een draaiboek voor trekkers en een coachingstraject voor basisscholen (en sinds kort ook piloottrajecten voor middelbare scholen). Een exemplaar van het draaiboek kan u aankopen via FARO of u kan de brochure ook gratis downloaden.
- Interesse voor de train-de-trainer vormingen? Neem dan hier een kijkje.
- Interesse als secundaire school? Lees hier meer.