Wil de echte van Dyck opstaan?

Olivia Boteler Porter

De vrouw op het portret hiernaast heeft een rode bloem in het haar en draagt opvallende parelvormige oorringen. Het is Olivia Boteler Porter, een hofdame van Henrietta Maria, de echtgenote van de Britse koning Charles I. Het portret dat jarenlang doorging voor een oninteressante kopie, blijkt nu een echte van Dyck (1599-1641) te zijn. Dit kwam aan het licht bij de voorbereiding van een BBC-project.

Inventarisatieproject
Het doek lag opgeslagen in het Bowes Museum in de Engelse stad Durham en werd er niet tentoongesteld omdat het werd aangezien voor een negentiende eeuwse kopie. Voor Public Catalogue, een inventarisatieproject dat het Britse publieke kunstbezit in kaart brengt, werd de hele collectie van het Bowes Museum gefotografeerd en het bewuste schilderij belandde ook op de BBC-website Your paintings. Voor een speciale aflevering van de BBC Culture Show werd het schilderij van zijn vernislagen ontdaan en gerestaureerd. De van Dyck-expert van het Ashmolean Museum in Oxford onderzocht het doek en bevestigde dat het van de hand is van de Vlaamse schilder Anthony van Dyck. Het werk wordt op ongeveer 1,2 miljoen euro geschat.
Olivia werd kort voor haar vroegtijdige dood in 1633 geportretteerd.

En op Erfgoeddag?
Op Erfgoeddag kan je een heleboel restauratietechnieken ontdekken en we lichten hier alvast een tipje van de sluier. In Aarschot kan je een demonstratie zien van de restauratie van barokke altaren en in het Gasthuismuseum van Geel geven enkele wonderdokters het beste van zichzelf. De Archeologische Dienst Waasland toont in Sint-Niklaas hoe fragiel erfgoed het best wordt bewaard. En in het Museum Mayer van den Bergh en het Gallo-Romeins Museum maak je kennis met de collectie en tonen de restauratoren uiteenlopende technieken. Mechelen, Hasselt en de openbare bibliotheek van Brakel zetten de restauratoren van klokken en horloges dan weer in de spotlights. Het volledige Erfgoeddagprogramma vind je vanaf 21 maart online via www.erfgoeddag.be.

Meer weten over het schilderij van van Dyck?
Website public catalogue foundaton: http://www.thepcf.org.uk

 

Bekijk ook onderstaand filmpje:

Vrije tags
restauratie
Anthony Van Dyck