Welk bedrog schokt jou het meest?

FAKE? is van alle tijden, en springt ook vandaag heel duidelijk in het oog. De federale overheidsdienst Economie lanceerde begin deze maand een preventiecampagne tegen consumentenbedrog, in samenwerking met de radio en de website www.hetschokkendstebedrog.be. "Het is zo oud als de straat, en ziet er elke dag anders uit." Tiens, waar hadden we dat nog gehoord?

In maart gaan de radioprogramma’s “Peeters & Pichal” (Radio 1), “Appelez, on est là”
(VivaCité) en “Radiofrühstück” (BRF 1) elke werkdag op zoek naar het soort bedrog dat het meest tot de verbeelding spreekt. 20 veel voorkomende of nieuwe vormen van bedrog worden er belicht en besproken met slachtoffers en experts.

Maar welk bedrog choqueert jou het meest? Luister en stem op www.hetschokkendstebedrog.be voor het bedrog dat jij het ergste vindt. Op deze website kun je niet alleen je stem laten horen, maar ook de radiouitzendingen herbeluisteren en een boel tips vinden. Neem zeker eens een kijkje. De peters voor deze actie zijn Vincent Van Quickenborne, Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen (voor Vlaanderen) en Paul Magnette, Minister van Klimaat en Energie (voor Wallonië).

Vincent Van Quickenborne: “Consumentenbedrog, boerenbedrog... het is zo oud als de straat maar ziet er elke dag anders uit. Elke nieuwe technologie inspireert bedriegers. Vandaag zien we bijvoorbeeld dat sociale netwerken op het internet vaakworden gebruikt om consumenten te bedotten. Met deze campagne willen we de mensen leren om bedrog tijdig te herkennen. Je kunt je er heel wat miserie mee besparen.”

Peeters & Pichal: elke werkdag van 9 tot 11 uur op Radio 1.
Appelez, on est là: elke werkdag van 11 tot 13 uur op Vivacité
Radiofrühstück, elke werkdag van 6 tot 10 uur op BRF 1.


Fraud Prevention Month: een internationale actie

Deze campagne is de Belgische bijdrage aan de 'Fraud Prevention Month', een internationale actie die voor het zesde opeenvolgende jaar georganiseerd wordt door het internationale netwerk voor consumentenbescherming (ICPEN: International Consumer Protection and Enforcement Network). Overheidsdiensten uit 27 landen verspreid over 5 continenten nemen er aan deel. Voor België, is het de FOD Economie die elk jaar opnieuw een project ontwikkelt om de strijd aan te gaan tegen het bedrog van de consumenten, dit in het kader van de Fraud Prevention Month.

Enkelen voorbeelden van bedrog:

• Bestolen in een klik op Facebook

Zoals elke avond log je in op Facebook. Je geeft je gebruikersnaam en wachtwoord in op de startpagina, maar er verschijnt een foutmelding waarin je wordt gewaarschuwd dat het gevaarlijk is om door te gaan. Je negeert de waarschuwing en klikt toch door. Nietsvermoedend kom je op een nep-Facebook-pagina terecht, met een gelijkaardig webadres, lay-out en pagina inhoud. Je geeft opnieuw je e-mailadres en Facebookpaswoord in, en zonder dat je het in de gaten hebt, worden die ontfutseld.

• Cadeau met factuur
Tijdens een telefonisch verkooppraatje wordt je een gratis kennismakingspakket aangeboden, waar je beleefdheidshalve op ingaat? Wanneer je op zo’n aanbod ingaat, krijg je het pakje thuis geleverd met factuur.

• Win een reis en blijf thuis!
Proficiat! Je hebt een reis gewonnen ter waarde van 1500 euro! Gratis en voor niets twee weken naar Turkije… behalve dan de dossierkosten die 98 euro bedragen. Maar dat kom je pas enkele weken later te weten als de factuur in de bus zit. Je voelt het zelf al aan: hier moet meer achterzitten. En inderdaad: achteraf wordt gevraagd om de dossierkosten te betalen, en eens betaald, is de kans groot dat je niets meer hoort over je prijs.

• Een sms’je komt nooit alleen
“Nieuwe ringtones voor je gsm*”, “Een nieuw logo voor je telefoon*”, “je horoscoop op je gsm*…”. Twee of drie euro voor een nieuw logo of een nieuwe beltoon, dat lijkt je niet te duur… En je wilde deze morgen net zo graag weten wat de sterren voor je in petto hadden! Door een sms’je te versturen voor een nieuw logo of een nieuwe beltoon, sluit je, zonder je daarvan bewust te zijn, een abonnement af voor het wekelijks of dagelijks downloaden van beltonen, logo’s en allerhande diensten.

• Je kilometerstand is er twee waard
Je koopt een tweedehandswagen bij een garagehouder. Na twee maanden laat de auto het afweten en laat je hem nazien door je gebruikelijke garagist: blijkt dat je wagen minstens twee keer zoveel kilometers heeft afgelegd dan vermeld op de kilometerteller!

• Doktertje spelen: hou het veilig!
Alle mensen die het product totnogtoe uitprobeerden, zijn tevreden over het resultaat, zo staat op de website. De verkoop van geneesmiddelen via het internet floreert. Vaak gaat het echter om neppillen, die geen werkzame stof bevatten, of zelfs schadelijk kunnen zijn. Getuigenissen op het internet van mensen die de producten kochten, zijn meestal vals. En nog andere voorbeelden… Elke morgen op de radio en op de website!

Meer info vind je op de website van het Schokkendste Bedrog. Voor een korte, maar boeiende geschiedenis over de Fraud Prevention Month vind je op de site van de FOD Economie.

Vrije tags
fotografie
Erfgoeddag 2010
FAKE?
politie
illusie
vals